Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Z ISS sa vrátili traja kozmonauti aj octomilky vypestované v kozme
Zdielať na

Z ISS sa vrátili traja kozmonauti aj octomilky vypestované v kozme

ASTANA / Trojica členov posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) Rus Maxim Surajev, Američan Reid Wiseman a Nemec Alexander Gerst sa vrátili po takmer šiestich mesiacoch na Zem. Pristáli v Kazachstane.

"Pristávací modul pristál na plánovanom mieste, približne 82 kilometrov od kazašského mesta Arkalyk," uviedla agentúra TASS a dodala, že na miesto okamžite zamierili záchranárskej tímy. Posádka sa podľa riadiaceho strediska cíti dobre.

Vrátili sa aj octomilky

Spolu s posádkou sa na Zem vrátila aj "kozmická generácia" octomiliek, ktoré sa vyliahli vo vesmíre v rámci experimentu skúmajúceho vplyv beztiaže na vývoj organizmov. Tieto skúmania majú napomôcť k dobývaniu vzdialeného vesmíru.

Bezpečnosť v mieste pristátia vesmírnej lode Sojuz TMA-13M zaisťovalo asi tristo vojakov, štrnásť vrtuľníkov, tri lietadlá, šesť špeciálne upravených áut a ďalších štrnásť kusov techniky.

Ďalší traja do vesmíru

Na ISS vo výške približne štyristo kilometrov nad zemským povrchom zostávajú Rusi Alexander Samokuťajev a Jelena Serovová, ako aj americký astronaut Barry Wilmore, ktorý po Surajevovi prevzal rolu veliteľa.

Na 24. november je plánovaný štart vesmírnej lode Sojuz TMA-15M z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Na ISS dopraví Rusa Antona Škaplerova, Talianku Samanthu Cristoforetti a Američana Terryho Virtsa.

Súvisiace články