Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Rusi odskúšali medzikontinentálnu raketu
Zdielať na

Rusi odskúšali medzikontinentálnu raketu

Zdroj: Reprofoto/ITAR TASS

MOSKVA / Ruské vojenské námorníctvo v stredu úspešne vyskúšalo medzikontinentálnu raketu Sineva. Je určená ako výzbroj jadrových ponoriek.

"Raketa odštartovala z ponorenej ponorky Tula v Barentsovom mori a bojové hlavice zasiahli cieľ na polygóne Kura na Kamčatke," oznámila agentúra TASS s odvolaním na ministerstvo obrany.

Dolet Sinevy má byť osemtisíc kilometrov, ale pri jednom z testov v roku 2008 raketa uletela rekordnú vzdialenosť, viac ako 11 500 kilometrov. Predpokladalo sa, že i vďaka menšiemu nákladu.

Rakety Sineva sú určené ako výzbroj pre ruské ponorky. NATO ich označuje ako Delta IV. Javia sa ako vylepšená verzia sovietských raketonosných jadrových ponoriek druhej generácie, na ktorej počet medzikontinentálnych striel stúpol z dvanásť na šestnásť.

Dve už predali

Svojou charakteristikou sa vraj približujú k americkej triede Ohio, len sú hlučnejšie. Označujú ich za najvýznamnejší typ raketonosných ponoriek v ruskom námorníctve.

Sineva je raketou na kvapalné palivo, na rozdiel od rakiet Bulava na tuhé palivo, ktoré sú tiež určené pre novú generáciu jadrových ponoriek triedy Borej, z ktorých dve - Jurij Dolgorukij a Alexander Nevskij - sú už zaradené v Severnej a Tichooceánskej flotile, a tretiu - Vladimir Monomach - už chystajú na predaj. Ďalšie dve plavidlá práve stavajú.

Súvisiace články