Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
NASA uvažuje pri letoch do vesmíru o hybernácii ľudí
Zdielať na

NASA uvažuje pri letoch do vesmíru o hybernácii ľudí

BRATISLAVA / Ak sa chystáte na dlhšiu, niekoľkohodinovú cestu vlakom, možno sa rozhodnete pre lôžko, pohodlne sa vyspíte a v cieli sa zobudíte. Niečo podobné, ale pri vesmírnych letoch, zatiaľ poznáme iba z vedeckofantastických filmov. Kozmonauti sa nechajú uspať a po mnohých rokoch, pred cieľom cesty sa prebudia.

Veda napreduje a vyzerá to tak, že keď ľudia pocestujú na Mars, budú môcť cestu prespať. "Ešte pár rokov potrvá, kým, sa to stane realitou, ale blížime sa k tomu, veľmi rýchlo," hovorí výskumník Inštitútu molekulárnej biomedicíny Univerzity Komenského Július Hodosy.

Touto myšlienkou sa zaoberá Americká vesmírna agentúra NASA. Už má aj návrhy modulov, v ktorých by ľudia mohli byť hybernovaní.

reprofoto: CNN

Základom je zníženie telesnej teploty človeka. Niečo podobné vraj použili lekári aj v prípade pilota Formule 1 Michaela Schumachera.

"Náš projekt vychádza z výsledkov terapeutického podchladenia po traumatických poraneniach. Ľudia takto strávili až štrnásť dní," hovorí inžinier vesmírnych projektov John Bradford. 

Kozmonauti by sa striedali

V hybernácii by sa počas niekoľkomesačného letu napríklad na Mars  kozmonauti striedali. Jeden by vždy dohliadal na správne fungovanie prístrojov.

"Ak chcete ísť na Mars, zaberie vám to veľa času, približne 9, 10 mesiacov a to len cesta tam. Nie sme si ale istí, či by to ľudské telo vôbec zvládlo. Bezváhový stav, radiácia, mnohé ďalšie veci," uviedol odborník na Medzinárodné a vesmírne právo Steven Freeland.

"Znižuje sa imunitná odpoveď, to znamená akákoľvek huba, baktéria, ktorých máme mnoho na tele, by v podstate mohla prerásť a mohla by ten organizmus pri takto dlhodobom spánku poškodiť," dodal Hodosy.

Trénuje na Mars

Britský spravodajský portál BBC priniesol správu o len 13-ročnom americkom dievčati Alyssi Carson, ktoré je ale už teraz presvedčené o tom, že bude prvou kozmonautkou, ktorá poletí na Mars.

A možno cestou tam už bude hybernovať - fungujúca metóda by mohla byť dostupná za menej ako tridsať rokov. "Ja som veľký fanúšik sci-fi, ja tomu verím," dodáva dodáv výskumník Inštitútu molekulárnej biomedicíny.

Alyssa Carson má trinásť rokov chce byť astronautkou:

reprophoto: BBC

Súvisiace články