Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čierne diery neexistujú a veľký tresk je hlúposť
Zdielať na

Čierne diery neexistujú a veľký tresk je hlúposť

BRATISLAVA / Vedci z univerzity v Severnej Karolíne prišli s prekvapivým zistením. Matematicky dokázali, že čierne diery neexistujú a veľký tresk je hlúposť.

Profesorka Laura Mersini Houghton z Cornell University v Severnej Karolíne v novej štúdii zlúčila dve na pohľad odporujúce si teórie - Einsteinovu gravitačnú teóriu a kvantovú teóriu. 

Zatiaľ čo Einstein predpovedá existenciu čiernych dier, ktoré sa nazývajú čiernymi práve preto, že z nich neunikne nič, ani svetlo, kvantová teória hovorí, že žiadna informácia z vesmíru nikdy nezmizla.

Až doteraz moderná veda verila, že sa čierna diera vyformovala z masívnej hviezdy, ktorá sa zrútila pôsobením vlastnej gravitácie do jedného bodu v priestore, z ktorého nedokáže uniknúť svetlo ani energia.

sita

Mersini-Houghton však v novej štúdii tvrdí, že čierne diery nevznikajú. "Stále som v šoku. Analyzujeme tento problém viac ako päťdesiat rokov a tento výsledok nás núti rozmýšľať nad mnohými vecami," cituje RT vedkyňu. Tvrdí, že toto zistenie núti vedcov zamyslieť sa nad štruktúrou časopriestoru i nad vznikom vesmíru.

sita

Vedkyňa tvrdí, že hviezda v procese zániku uvoľňuje radiáciu známu ako Hawkingova radiácia. Ak tá neexistuje, hviezda prichádza o hmotu v takom množstve, že nemôže dôjsť ku gravitačnému kolapsu do formy čiernej diery, píše Daily Mail. Mersini-Houghton to odôvodňuje tým, že hviezda exploduje ešte predtým, ako sa vôbec stihne vytvoriť čierna diera. Nevznikne preto singularita a ani horizont udalostí, ktorý čiernu dieru obklopuje.

Takto podľa vedcov vyzerá čierna diera, pozrite si simuláciu:

Teória týmto môže spochybniť pravdivosť teórie veľkého tresku. Väčšina fyzikov totiž tvrdí, že vesmír vznikol zo singularity, ktorá sa podľa všeobecnej relativity nachádza v strede čiernej diery. Ak teda nemôže nastať singularita, vesmír musel vzniknúť iným spôsobom.

Súvisiace články