Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Venuša prejde pred Slnkom posledný raz v tomto storočí
Zdielať na

Venuša prejde pred Slnkom posledný raz v tomto storočí

V stredu 6. júna, v skorých ranných hodinách, bude možné pozorovať aj z územia Slovenska prechod Venuše pred slnečným diskom. Pôjde o posledný prechod Venuše pred Slnkom pozorovateľný zo Zeme v tomto storočí. Len málo ľudí žijúcich v súčasnosti bude môcť pozorovať rovnaký úkaz opäť, keďže sa zopakuje až v roku 2117.

Zo Slovenska bude tento úkaz pozorovateľný až pri ďalšom prechode Venuše pred Slnkom v roku 2125. "Prechod Venuše je jedným z najvzácnejších predpovedateľných a zároveň historicky významných astronomických úkazov, ktorý v minulosti zohral dôležitú úlohu pri meraní vzdialenosti Zeme od Slnka,“ uviedol Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici.

U nás uvidíme poslednú tretinu prechodu

Zmeranie vzdialenosti Zeme od Slnka bolo prvým krokom k zmeraniu vzdialenosti ku hviezdam a rozmerov vo vesmíre. Z územia Slovenska a takmer celej Európy bude možné pozorovať poslednú tretinu prechodu trvajúcu približne dve a pol hodiny.

V stredu 6. júna vyjde Slnko na severovýchode približne o 4:45. V tom čase už bude Venuša na slnečnom disku a bude mať za sebou takmer dve tretiny prechodu. Venuša začne opúšťať disk Slnka približne o 6:38, kedy sa dotkne okraja Slnka. Z disku Slnka celkom vystúpi a stane sa nepozorovateľnou približne o 6:55, čím sa jej prechod skončí.

Venuša ako Zornička

O niekoľko dní bude možné Venušu vidieť ako Zorničku na rannej oblohe nízko nad východným obzorom. Keďže Slnko bude v čase prechodu pomerne nízko nad severovýchodným obzorom, astronóm odporúča záujemcom vyhľadať si vyvýšené pozorovacie stanovište, z ktorého výhľad na Slnko nebudú rušiť budovy alebo stromy.

Bežné slnečné okuliare vám na ochranu nestačia

Prechod Venuše je miniatúrne zatmenie Slnka a pri jeho pozorovaní treba dodržiavať všetky pravidlá pre bezpečné pozorovanie Slnka. Ich nedodržanie môže vážne poškodiť zrak. "Nikdy sa nepozerajte na Slnko cez triéder, ďalekohľad, fotoaparát alebo kameru bez kvalitného filtra určeného špeciálne na pozorovanie Slnka. Nenechávajte takéto optické prístroje v dosahu malých detí a zabezpečte, aby sa nimi nepokúšali pozorovať Slnko,“ zdôraznil Július Koza.

Bežné slnečné okuliare nie sú dostatočnou ochranou zraku na priame pozorovanie Slnka. Spoľahlivú ochranu zraku poskytuje špeciálna fólia Astrosolar. Filter musí byť umiestnený vždy pred objektívom.

Projekcia z výkresu

Ďalšou možnosťou pozorovania je projekcia. Triéder alebo ďalekohľad je potrebné upevniť na statív a za jeho okulár vo vzdialenosti 20 až 50 cm kolmo na optickú os prístroja upevniť bielu premietaciu plochu, napríklad výkres, na ktorý sa bude premietať obraz Slnka. Pre zvýšenie kontrastu obrazu Slnka je vhodné upevniť na tubus prístroja tienidlo, ktoré je možné zhotoviť z väčšieho kusa kartónu.

Výhodou projekcie je že nevyžaduje filter a obraz Slnka môže sledovať súčasne niekoľko pozorovateľov. Je veľmi pravdepodobné, že spolu s Venušou budú na disku aj slnečné škvrny. Venuša však bude od nich ľahko rozlíšiteľná ako kruhový kotúčik.

Detailné informácie o prechode Venuše pred diskom Slnka nájdu záujemcovia aj na webovej stránke noviniek Astronomického ústavu v Tatranskej Lomnici www.astro.sk/news. Posledný prechod Venuše pred Slnkom nastal 8. júna 2004.

Nevídaný pohľad na Slnko

Vedci z americkej Národnej agentúry pre letectvo a kozmonatiku (NASA) tento týždeň zverejnili na internete video zložené z obrázkov, ktoré urobilo solárne observatórium SDO. Slnko sa na ňom ukazuje v novom, farebnom svetle. Aktivitu na hviezde v centre nášho planetárneho systému zvýrazňujú farby ako sýta žltá, modrá a miestami tyrkysová. Pozrite si video.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články