Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
NASA odhalila nevídaný pohľad na Slnko
Zdielať na

NASA odhalila nevídaný pohľad na Slnko

Vedci z americkej Národnej agentúry pre letectvo a kozmonatiku (NASA) tento týždeň zverejnili na internete video zložené z obrázkov, ktoré urobilo solárne observatórium SDO. Slnko sa na ňom ukazuje v novom, farebnom svetle. Aktivitu na hviezde v centre nášho planetárneho systému zvýrazňujú farby ako sýta žltá, modrá a miestami tyrkysová.

"Video vzniklo z obrázkov a prešlo následnými úpravami, aby sa zvýraznili viditeľné štruktúry. Nemá to žiadnu vedeckú hodnotu, zato je ale krásny nová spôsob, ako sa pozerať na slnko," povedal Scott Wiesinger z vesmírneho centra Goddard agentúry NASA.

Teplota? 6 miliónov kelvinov

Pôvodné snímky predstavujú 24 hodín slnečnej aktivity z dňa 25. septembra 2011. Je na nich vidieť plazma vonkajšej časti slnečnej atmosféry, ktorej sa hovorí koróna. Teploty tam dosahujú až 6 miliónov kelvinov.

Extrém v apríli

Pohybujúce sa slučky znázorňujú slnečné erupcie. Dochádza k nim po zahriatí plazmy a následného uvoľnenia enormného množstva magnetickej energie, a to najčastejšie v oblasti slnečných škvŕn.

K priam extrémnemu výronu slnečnej hmoty došlo napríklad koncom apríla 2012. Vtedy bola erupcia taká silná, že vystrelila magnetickú plazmu miliónov kilometrov hlboko do vesmíru.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

YouTube, NASA

Súvisiace články