Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ruská sonda Fobos-Grunt? Napálila do Tichého oceánu
Zdielať na

Ruská sonda Fobos-Grunt? Napálila do Tichého oceánu

Trosky ruskej sondy Fobos-Grunt dopadli do Tichého oceánu. Nikto však netuší, či všetky časti skončili na jednom mieste. Naplnili sa tak predpovede, že ľuďom tentoraz žiadne nebezpečenstvo nehrozí.

Podľa ruského ministerstva obrany sa trosky sondy zrútili do oblasti asi 1 250 kilometrov západne od ostrova Wellington. Nie je však isté, či všetky časti zariadenia spadli na rovnaké miesto.

Mala pristáť na Phobose - jednom z dvoch mesiacov planéty Mars - odobrať vzorky horniny a v roku 2014 sa s nimi vrátiť na Zem.

130 miliónov eur v oceáne

Fobos-Grunt bola so 14 tonami najťažším a najtoxickejším kusom vesmírneho odpadu, ktorý sa zrútil na Zem. Sonda za vyše 130 miliónov eur bol najdrahšou a najambicióznešou ruskou vesmírnou misiou od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Vyštartovala 9. novembra, po zlyhaní motorov však uviazla na obežnej dráhe a neovládateľná.  Fungovanie aparátu sa nepodarilo obnoviť a družica od tej doby krúžila okolo Zeme, zatiaľ čo výška jej letu sa pozvoľna znižovala.

Bolo preto jasné, že sa časom vráti do atmosféry a zrúti sa na Zem. Na povrch našej planéty nemala 14,6 tony vážiaca sonda podľa odborníkov dopadnúť v jednom kuse, ale v 20 až 30 častiach. Ostatok, spolu s toxickým palivom, mal zhorieť v atmosfére. Kto vie...


  

Súvisiace články