Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Svet čelí hrozbe. Rusom padá na Zem vesmírna sonda
Zdielať na

Svet čelí hrozbe. Rusom padá na Zem vesmírna sonda

Ruskej vesmírnej agentúre nevyšla ďalšia misia. Fragmenty ruskej sondy Fobos-Grunt totiž dopadnú na Zem 15. januára. Neriadene a na neznáme miesto. Dôvod? Pôvodne smerovala k Marsu, no "zasekla" sa na obežnej dráhe...

Sonda počas letu v atmosfére z veľkej časti zhorí a rozpadne sa. Fragmenty, ktoré nezhoria, by mali dopadnúť na Zem 15. januára. Termín dopadu sa však ešte môže zmeniť v závislosti od vonkajších faktorov, ktoré pozorne monitorujú experti ruského ministerstva obrany.

Riziko kontaminácie

Bezposádková sonda v hodnote 130 miliónov eur a hmotnosťou 14,6 ton vyštartovala na svoju misiu k marťanskému mesiacu Fobos 9. novembra. Následne jej však zlyhali motory a uviazla na zemskej obežnej dráhe. Rusku ani Európskej vesmírnej agentúre sa napriek úsiliu nepodarilo sondu nasmerovať k určenému cieľu.

Väčšinu hmotnosti, približne 12 ton, predstavuje vysokotoxické palivo, podľa vedcov by však úplne alebo z veľkej časti malo zhorieť v atmosfére. Jeden z prístrojov sondy obsahuje tiež 10 kilogramov rádioaktívneho kobaltu-57. Ruskí experti ubezpečujú, že nehrozí žiadne riziko kontaminácie.

wikipedia

Súvisiace články