Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vojaci idú s dobou, dostanú digitálne maskovanie
Zdielať na

Vojaci idú s dobou, dostanú digitálne maskovanie

Slovenskí vojaci ročne vyradia asi šesťtisíc opotrebovaných poľných uniforiem. Medzi bežnými ľuďmi sú známe ako maskáče. Teraz dostanú nové, s digitálnou maskovacou potlačou.

Ich normovaná životnosť je dva roky, ale jeden vojak ich zoderie skôr, druhý neskôr, v závislosti od druhu činnosti, ktorú v armáde robí. V súčasnosti majú naše ozbrojené sily približne 14-tisíc vojakov. Pôvodné maskáče s kamuflážou - farebnými nepravidelnými škvrnami imitujúcimi terén ako je les či púšť, čoraz viac nahrádzajú maskáče s tzv. digitálnym maskovaním.

V ňom sa používajú malé farebné štvorce-pixely na prispôsobenie štruktúre okolia - neželaný pozorovateľ také maskovanie odhalí ťažšie ako tradičné.

Ako informoval poverený hovorca Ozbrojených síl SR Peter Michnica, v roku 2010 sa pre profesionálnych vojakov obstaralo 5 200 a v tomto roku 1 600 súprav poľných rovnošiat s digitalizovanou potlačou. Použijú ich na prestrojenie vojakov. „Okrem tejto poľnej rovnošaty sa v Ozbrojených silách Slovenskej republiky z dôvodu spotrebovania zásob používa aj pôvodná poľná rovnošata, vz. 97, ktorú využívajú profesionálni vojaci najmä v poľných podmienkach a pri vyvedení do vojenského výcvikového priestoru,“ dodal Michnica.

SITA/Tomáš Benedikovič

Súvisiace články