Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čína ukázala miesto kasína lietadlovú loď. Vďaka Rusom
Zdielať na

Čína ukázala miesto kasína lietadlovú loď. Vďaka Rusom

Admirál Kuznecov sa už o rok zmení. Rusko sa totiž chystá na veľké úpravy svojej lietadlovej lode. Jedinej, ktorú má. Aj komunistická Čína sa už zaradila medzi námorné veľmoci. Vďaka Rusom...

Admirál Kuznecov pochádza ešte zo sovietskej éry. Napríklad USA majú jedenásť lietadlových lodí, Rusi kvôli finančným problémom jednu. Plavidlo Verjag nedokončili a predali.

S podmienkou, že nikdy nebude armádnym strojom. Malo sa zmeniť na kasíno.  Verjag sa však napokon objavil v Číne. Komunistický režim ho kúpil od Ukrajiny.

Preto, aby loď prestaval na lietadlovú. A pred niekoľkými dňami ju slávnostne vyrazila zo severovýchodného prístavu Ta-lien na testovaciu plavbu. "Testovanie nepotrvá veľmi dlho," oznámila štátna agentúra Nová Čína. 

Prevádzka lietadlovej lode je veľmi drahý špás. Námorné mocnosti preto ich počty vo veľkom redukujú. A to napriek tomu, že prvé pravidlá s plochou pre lietadlá sa objavili už v časoch prvej svetovej vojny. Američania stále v aktívnej službe používajú USS Enterprise, ktorá má takmer 50 rokov.

Do veľkého šetrenia sa pustili napríklad Briti. Končí napríklad slávna Ark Royal Kráľovského námorníctva, ktorá ešte donedávna podporovala operácie NATO. Napríklad v bývalej Juhoslávii.

Počty lietadlových lodí v aktívnej službe

USA11
Taliansko2
Španielsko1
Rusko1
India1
Brazília1
Thajsko1
Francúzsko1
Veľká Británia          1

isifa

SITA

Súvisiace články