Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
99 rokov od tragédie. Takto išiel Titanic ku dnu
Zdielať na

99 rokov od tragédie. Takto išiel Titanic ku dnu

Stovky ľudí dôverčivo vystúpili na palubu legendárneho zaoceánskeho parníka. Chystali sa na cestu cez Atlantik, z ktorej sa nikdy nemali vrátiť. V noci zo 14. na 15. apríla zbadala posádka lode na obzore ľadovec. Panika za kormidlom a málo záchranných člnov spravili z nehody jednu z najväčších námorných katastrof. Dnes od nej uplynulo presne 99 rokov.

Prezentovaný spoločnosťou White Star Line ako nepotopiteľná kolosálna loď vyplával na more 10. apríla z anglického Southamptonu. Len štyri dni trvala bezstarostná jazda Atlantikom, až kým v noci zo 14. na 15. apríla nenarazil na ľadovú kryhu, ktorá loď poslala v priebehu dva a pol hodiny ku dnu. Zahynulo 1517 ľudí. A Titanic sa stal legendou.

Na loď pôvodne nastúpilo 2 223 ľudí, zachrániť sa však podarilo len 706-tim. Zaujímavé je, že mužov zomrelo podstatne viac, pretože posádka pri evakuácii striktne dodržiavala pravidlo - ženy a deti majú prednosť. Poisťovne z celého sveta sa poskladali na škody, ktoré by v súčasných cenách dosiahli asi 25-miliónov eur. Len samotná potopená loď bola poistená na 10-miliónov. Titanic bol svojho času najväčšou loďou na svete.

Dnes bude pri príležitosti 99. výročia potopenia vzdaný hold obetiam katastrofy v Belfaste, kde si presne o dvanástej tamojšieho času uctia ich pamiatku minútou ticha. V tomto severoírskom hlavnom meste bol Titanic tiež postavený na objednávku White Star Line. Šéfkonštruktérom bol Thomas Andrews, považovaný za absolútnu špičku v odbore. Na prvej plavbe svojho "dieťaťa" nesmel chýbať a patril tiež k tým, ktorí sa na breh už nikdy nevrátili. Pre stavbu bol tiež použitý len ten najlepší materiál a rovnako najlepšia technika tej doby.

Titanic a jeho prvú a zároveň poslednú cestu oceánom pozná každý. Večným sa stal aj vďaka úspešnému veľkofilmu Jamesa Camerona, ktorý ako memento stého výročia potopenia lode chystá aj jeho 3D verziu a to v apríli 2012. Milovníci tragického príbehu lásky s Leonardom DiCapriom a Kate Winsletovou sa tak majú na čo tešiť.

Pozrite si pravdivý príbeh Titanicu aj samotnú loď zblízka, ako ho zažil aj prvý Slovák Patrik Tkáč!

ISIFA/ilustračné

ISIFA

Súvisiace články