Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pravdivý príbeh Titanicu alebo... ako to bolo naozaj
Zdielať na
Zahraničie

Pravdivý príbeh Titanicu alebo... ako to bolo naozaj

Príbeh Titanicu už desaťročia fascinuje svet. Teraz vyšli najavo nové šokujúce tvrdenia. O tom, prečo išiel pôvodne nepotopiteľný kolos ku dnu. Pozrite si aj exkluzívnu reportáž kolegov z Novín Plus.

AKTUALIZOVANÉ 23.09.2010 12:11

Prvým Slovákom, ktorý si potopený Titanic pozrel z blízka je aj finančník Patrik Tkáč. Pozrite si exkluzívny rozhovor o tom, aké mal pocity, keď dýchal atmosféru Titanicu.


Titanic sa potopil v noci zo 14. na 15. apríla 1912. Na povrch sa dostávajú nové informácie o tom, že Titanic sa nemusel potopiť. Ako tvrdí vnučka druhého dôstojníka Charlesa Lightollera Lousie Patten, chybu spravil kormidelník.

Posádka uvidela ľadovec v predstihu. ,,Kormidelník spanikáril a skutočný dôvod, prečo Titanic narazil do ľadovca, čo sa nikdy neodhalilo, je to, že kormidlom otočil do druhej strany," tvrdí Lousie.  Kým túto chybu napravil, loď narazila do ľadovca. Ak by ostal stáť na mieste, nepotopil by sa. Napriek tomu vyrazil dopredu, čím sa do trupu lode dostala voda.

ISIFA

Tieto informácie držala v utajení takmer sto rokov rodina druhého dôstojníka lode. Lighttoller sa totiž obával, že ak sa tieto informácie dostanú na svetlo sveta, spoločnosť White Star Line vlastniaca Titanic zbankrotuje. 

Príbeh Titanicu sledovali aj kolegovia z Novín Plus. Pozrite si príbehy priamo z paluby.

V roku 2012 uplynie doba sto rokov od potopenia Titanicu. A spomienka na túto udalosť bude naozaj pompézna. Je naplánovaná plavba dvoch lodi na miesto, kde sa potopil Titanic. Jedna bude mať itinerár ako originál z Titanicu, druhá sa bude plaviť z USA.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy