Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Slovensko vstupuje do vesmírnej agentúry, bude nás to stáť 1,4 milióna
Zdielať na
Veda a technika

Slovensko vstupuje do vesmírnej agentúry, bude nás to stáť 1,4 milióna

BRATISLAVA / Slovensko sa chce stať členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Podľa ministerstva školstva, ktoré o vstupe do tejto medzivládnej európskej organizácie rozhodlo, získa štát prístup k strategickým informáciám v oblasti kozmických aktivít a vývoja satelitných služieb.

Slovensko sa môže stať plnohodnotným členom najskôr po piatich rokoch, zatiaľ bude mať status spolupracujúceho štátu. Členský príspevok je odhadovaný na 1,47 milióna eur ročne.

Peniaze sa vrátia

"Tieto peniaze sú ale dobrou investíciou, pretože 85 percent z tejto sumy sa garantovane vráti cez projekty našich vedcov späť do slovenskej ekonomiky," uviedol minister školstva Juraj Draxler.

Vstup do Európskej vesmírnej agentúry znamená okrem iného aj to, že odteraz budeme vstupovať do vesmíru pod slovenskou vlajkou. "Vlajka Slovenskej republiky bude na raketách vesmírnej agentúry až keď budeme plnými členmi," uviedol Jakub Kapuš zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

Do vesmíru so slovenskou vlajkou

Doteraz aj keď sme sa podieľali na rôznych misiách, naša vlajka tam nebola. Naposledy napríklad misia modulu Philae, ktorý minulý mesiac pristála na kométe. Nielenže vlajka, ale ani tweety neboli v slovenčine. "Ďalšie misie, ktoré poletia do vesmíru, či už na Mars, alebo na kométy, už budú rozprávať aj po slovensky," dodal Kapuš.

Slovensko sa do Európskej vesmírnej agentúry pripája medzi poslednými krajinami, hoci sme na to mali už dávnejšie. Problém bol len v politickej vôli vlády. "Bolo to politické rozhodnutie, či sme schopní podať prihlášku," hovorí minister školstva Juraj Draxler.

Členstvo v ESA rozväzuje ruky predovšetkým slovenským vedcom. "Budú môcť robiť projekty pod slovenskou vlajkou," tvrdí Alexander Kutka zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

Napríklad zapojiť sa do európskeho satelitného navigačného systému. Dobrí sme ale aj vo výskume tzv. vesmírneho počasia. "Nielen vedci ale aj slovenské firmy získavajú možnosť zapájať sa ako dodávatelia a subdodávatelia," dodáva minister školstva.

Zdielať na

Súvisiace články