Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovenskí vedci poznajú príčiny náhlych úmrtí mladých
Zdielať na

Slovenskí vedci poznajú príčiny náhlych úmrtí mladých

BRATISLAVA / Možno sa už aj vám stalo, že ste sa dozvedeli o náhlej smrti mladého zdravého človeka. Celý život mu nič nebolo a potom lekári oznámia, že zomrel na zlyhanie srdca. Zrejme si položíte otázku, ako je možné, že dovtedy sa nikdy na ťažkosti so srdcom nesťažoval. Odpoveď poznajú naši vedci a lekári sú z ich objavu nadšení.

"Nie je  to v klinike veľmi použiteľné, ale vysvetľuje to príčiny náhlych úmrtí u športovcov či iných ľudí, ktorí pri bežnom vyšetrení ultrazvukom, EKG, všetko vyzerá zdravo  a pritom ten športovec zomrie," opisuje primár oddelenia neinvazívnej kardiológie Pavol Chňupa.

Ryanodinový receptor

Odpoveďou je ryanodinový receptor, presnejšie jedna z tisícok buniek nachádzajúca sa v srdci. Je zodpovedná za prísun vápnika.  Ak je ho totiž  zrazu v srdci priveľa, dochádza k srdcovej arytmii, väčšinou so smrteľnými následkami.

Tím našich vedcov ako prvý na celom svete  pozná  jej štruktúru a pozor, nato aby ju takto mohli ukázať svetu, strávili v laboratóriu 8 rokov. Ani nie milimetrovú bunku vložili do obrovského zariadenia, ktoré sa nachádza  v Berlíne.

Nepodceňujte signály

"My sme si na tú bunku posvietili synchodronovým žiarením ako sú atómy usporiadané," hovorí Alexandra Záhrandníková z Ústavu molekulárnej biológie. Je to začiatok na vývin nového lieku na náhle dedičné srdcové arytmie.

"Keď má niekto zúženú chlopňu, zúženú cievu, to vieme zistiť, ale subtrát, príčinu srdcových arytmií, niekedy zistiť nevieme," hovorí Chňupa.

Tento poznatok je teda úžasným krokom vpred. Skúsený kardiológ zároveň upozorňuje, že ani tie najmenšie signály, ktoré nám srdiečko denne vysiela, by sme podceňovať nemali.

Súvisiace články