Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Laické defibrilátory na Slovensku chýbaju, v zahraničí sú aj na staniciach
Zdielať na

Laické defibrilátory na Slovensku chýbaju, v zahraničí sú aj na staniciach

BRATISLAVA / V porovnaní so zahraničím sme takpovediac ďaleko za opicami. Tentokrát v oblasti laických defibrilátorov. Za hranicami ich nájdete takmer všade tam, kde sa zdržiava väčší počet ľudí. Na staniciach, v nákupných centrách alebo aj námestiach.

Na Slovensku 80, v zahraničí tisíce

"Pohybuje sa to v desiatkach násobkoch menej a skutočne človek, ktorý sa dostane do takéhoto zdravotného problému má na Slovensku omnoho nižšiu šancu, aby bol jeho život zachránený," hovorí distribútor Jozef Rapant.

Na Slovensku je oficiálne defibrilátorov 80, v zahraničí sú to tisíce. A pritom pri srdcovej arytmii máme len pár minút na to, aby nám pacient opäť naskočil. "Všeobecne sa pokladá čas štyri minúty za limitný na začatie odumierania mozgu," hovorí lekár Martin Balko.

Manipulácia s prístrojom je jednoduchá

Manipulácia s týmto prístrojom je pritom naozaj jednoduchá, zvládne ju každý. Stačí ho otvoriť, priložiť elektródy tak kam sa má.Na prístrojoch sú obrázky, aby sa to pri použití nepoplietlo. O všetko ostatné sa postará samotný prístroj. "Zdiagnostikuje, povie vám či je indikovaný alebo nie. Teraz ešte než stlačím mala by som si skontrolovať, či sa niekto chytí alebo nie," uviedla Margita Vernarcová z operačného strediska ZZS SR. 

V západnej Európe, ale aj vo svete je pritom už úplne bežné, že prístroj nájdete na zastávkach verejnej dopravy, námestiach, či v nákupných centrách.

Problémom na Slovensku peniaze

U nás sú samozrejme problém peniaze. Jeden totiž stojí okolo tisíc eur. "Veľmi často sa stretávame s názorom - toto sa u nás ešte nestalo, toto nebudeme potrebovať, alebo sme zatiaľ nepotrebovali. Je to niečo ako keby ste kupovali auto s airbagom a povedali by ste že airbag nepotrebujete, lebo ešte ste autohaváriu nemali," dodáva distribútor.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy