Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Testosterón sa stal bojovníkom proti demencii
Zdielať na

Testosterón sa stal bojovníkom proti demencii

BRATISLAVA / V porovnaní s mužmi, ženy oveľa častejšie postihuje demencia či Alzheimerova choroba. Taká je štatistika. Tím austrálskych vedcov bádal, čím to asi bude a dospel k jednoduchému záveru - pohlavným hormónom testosterónom. Ten vraj pôsobí proti demencii ako prevencia.

Choroba sa nedá liečiť

Alzheimerova choroba či demencia liečiteľná nie je. Pomocou liekov je však možné ju spomaliť. Čím skôr, tým väčšie šance. Austrálskym vedcom však vŕtal v hlave fakt, že dvakrát častejšie postihuje ženy. A zrejme udreli klinec po hlavičke, keď sa sústredili na mužský pohlavný hormón testosterón, ktorého majú ženy podstatne menej. 

"Ten rozdiel je asi 20-30 násobok u mužov v porovnaní so ženami," hovorí prof. MUDr. Daniela Ostatníková z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty univerzity Komenského. Čiže 95% muži a ženy len 5. Pokus s podávaním testosterónu vzorke žien cez pokožku ukázal výrazné zlepšenie výkonu mozgu.

"Udržiava svalovú hmotu, udržiava kostnú hmotu, zdravé telo, ale aj zdravého ducha," vysvetľuje Ostatníková. Že je to tak, potvrdili aj vedecké pokusy. Testosterón sa tak stal bojovníkom proti demencii. Ako si ho však udržať prirodzenou cestou?

Cvičte, ale všetko s mierou

Testosterónu sa však dá pomôcť a oveľa skôr než sa demencia dostaví, napríklad cvičením. "Nie prehnane, ale sú to cvičenia, ktoré sú rýchle a silové," hovorí Ostatníkov. 

Či už dynamická chôdza do kopca, rýchle kľuky, drepy, šprint a podobne. Rovnako testosterónu napomáhajú aj logické hry, hlavolamy, krížovky. Najväčším nepriateľom testosterónu je tuk. A v tomto smere muži dobiehajú ženy.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články