Skoro jasno
16°
Bratislava
Ak nechodíte pravidelne k očnému, môžete oslepnúť
Zdielať na

Ak nechodíte pravidelne k očnému, môžete oslepnúť

BRATISLAVA / Keď ich každé ráno otvoríme, považujeme to za samozrejmosť a vôbec si ich nevážime! Reč je o našich očiach, o našom zraku. Ruku na srdce, staráte sa o svoj zrak dostatočne? Málokto totiž navštevuje očného lekára vtedy, keď je to potrebné. A to je chyba...

Na očného lekára zabúdame

Preventívne prehliadky u gynekológa či zubára sú samozrejmosťou. Na očného lekára však nejakým spôsobom zabúdame. "Dá sa povedať, že pacienti chodia už veľmi neskoro. To znamená, že keď už je veľmi zle," hovorí očný lekár Jaroslav Šamaj.

Ak by si každý dal skontrolovať pravidelne a včas, vďaka včasnej diagnostike a liečbe by až osem z desiatich ľudí časom nemuselo oslepnúť. Preventívna prehliadka u očného lekára trvá približne hodinu a mali by sme ju absolvovať v pravidelných intervaloch. "Do 40. roku života určite raz za dva roky a po 40. roku života jedenkrát ročne," uviedla očná lekárka Adriana Smorádková.

Prevencia je dôležitá

"Myslím, že mám veľmi dobré oči a to si chcem overiť," hovorí jeden z pacientov. A má to svoj význam. Počas prehliadky totiž lekár dokáže odhaliť aj ochorenia, o ktorých nemusíte tušiť, že ich vôbec máte. "Je to určite pravda, pretože teraz počas týchto dvoch hodín, čo som tu, som zachytila dva zvýšené vnútro-očné tlaky. A tie hodnoty sú naozaj pomerne vysoké a tí ľudia vôbec nemajú žiadne subjektívne ťažkosti," hovorí očná lekárka. 

Vnútro-očný zvýšený tlak spôsobuje závažné zmeny na zrakovom nerve a môže viesť až k slepote. Podobne ako sivý zákal. "Takzvaná katarakta, ktorú je veľmi ľahké odhaliť a je veľmi ľahko riešiteľná," dodáva hovorí očný lekár Juraj Šamaj.

Vypadávanie vlasov, obočia, ochlpenia na tvári

Vo väčšine prípadov odhalia lekári tzv. dioptrické chyby oka. Inými slovami zistia to, že potrebujete okuliare. Bez nich totiž pacientov bolí hlava, sú unavení a dokonca môžu mať aj naozaj zvláštne komplikácie. "Ak pacient nenosí okuliare môže dochádzať k vypadávaniu vlasov, vypadávaniu obočia, ochlpenia na tvári," dodáva očná lekárka. Ak máte pocit, že s vašimi očami nie je niečo v poriadku, vyhľadajte radšej lekára.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články