Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hazard s rizikom smrti! Slováci riskujú svoje zdravie
Zdielať na

Hazard s rizikom smrti! Slováci riskujú svoje zdravie

BRATISLAVA / Strach či pohodlnosť. Slováci nechodia na preventívne prehliadky. Príklad by sme si mohli brať z našich českých susedov. Tí údajne na preventívky poctivo chodia. A nečudo - takáto prehliadka môže zachrániť život a pritom trvá len niekoľko minút.

Žalostných 15 percent

Urológ či gastroenterológ. To sú lekári, u ktorých zanedbávame prehliadky najviac. Dobre však na tom nie sú ani ďalšie lekárske odbory. Zle sú na tom aj praktickí lekári.

"Preventívna prehliadka pre dospelých je navštevovaná len do výšky 15 percent," uvádza Všeobecná zdravotná poisťovňa. Inak povedané - Takmer osem z desiatich poistencov na prehliadku jednoducho nechodí a kašle na prevenciu.

45 minút, čo zachráni život

V susednej Českej republike sú na tom výrazne lepšie. Na preventívne prehliadky chodí viac, ako tretina ľudí. Je pritom hradená z povinného zdravotného poistenia. To znamená, že pacienta v ambulancii nestojí ani cent.

No a niektoré závažné ochorenia navyše odhalí vyšetrenie, ktoré trvá tak 45 minút raz za dva roky. Je to čas, ktorý môže zachrániť život, dodávajú odborníci. Napríklad vyšetrenie srdca - takzvané EKG.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články