Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Lieky v horúčavách? Zo slnka s nimi rýchlo preč!
Zdielať na

Lieky v horúčavách? Zo slnka s nimi rýchlo preč!

BRATISLAVA / Hoci sa mnohým z nás počas dnešného dňa po extrémnych horúčavách poriadne uľavilo, vysoké teploty by sa podľa meterológov mali vrátiť. Mnohí ľudia nosia lieky stále so sebou. Tým rozhodne teplo neprospieva a môžu sa stať nebezpečnými pre ľudské zdravie.

Lieky stále so sebou

Pani Mária prišla do Bratislavy na letné prázdniny pozrieť svoje pravnúčatá až zo srbského Báčskeho Petrovca. So sebou si však musela zobrať aj lieky, ktoré musí užívať niekoľko krát do dňa. "Ráno aj večer a keď ma dusí kašeľ, tak aj na to mál lieky. Ďalej lieky na cukor a na tlak," upresňuje pani Mária zoznam liekov, ktoré nosí so sebou.

Počas horúčav sa radšej zdržuje v chládku. Obáva sa totiž, že by vysoké teploty mohli uškodiť nie len jej, ale aj liekom. "Ak by som ich nosila so sebou stále, možno by sa v kabelke prehriali a rozpustili," dodáva Mária.

Chráňte lieky pred slnečnými lúčmi

Zisťovali sme preto koľko a či vôbec dokážu v týchto horúčavách vydržať lieky, ktoré mnohí potrebujeme mať denno denne pri sebe. Rady odborníkov sú jednoznačné. Zo slnka s nimi rýchlo preč! "Ak máme lieky na príklad v čiernej kabelke, treba si ju prekryť niečim svetlejším, aby vyslovene nepriťahovala slnečné lúče," radí magistra Petra Vajduláková.

Uchovávať by ste ich totiž mali v izbovej teplote, teda od 25 do 30 stupňov. Vo všeobecnosti však na to, aby sa liek dostal na trh musí splniť prísne testy. Jedným z nich je takzvaná štúdia v stresovej situácii. "Kde tie lieky musia vydržať aj pri vysokých teplotách 40, 50 alebo 60 stupňov Celzia. Keď sú lieky vystavené vyšším teplotám len krátkodobo, nemalo by im to uškodiť," dodala Vajduláková.

Pozor na kozmetiku, môže uškodiť

Pred vysokými teplotami by ste podľa odporúčaní mali do chládku utekať dokonca aj s obyčajným čajom. V kabelke si však, najmä ženy, nosíme oveľa náchylnejšie predmety na skazu pri vysokých teplotách. Reč je o kozmetike. "Lebo tam sú rôzne oleje a chemické zložky, ktoré zle reagujú na slnku a dokonca môžu vyvolať aj alergie," upozorňuje Tatjana Maksimovic, kozmetická  poradkyňa.

Nebezpečné sú najmä parfumy s obsahom alkoholu. Na slnku môžu spôsobiť pigmentové škvrny. Podľa slov kozmetickej poradkyne, ak váš parfum vonia viac korenisto ako bežne, je pokazený.

Vizážisti preto v týchto horúčavách odporúčajú namiesto parfumov telové spreje, tekutý rúž môžete vymeniť za lesk a vodeodolné či dlhotrvajúce ceruzky by mali vydržať podstatne dlhšie. Nemusíte ich potom počas horúčav nosiť všade so sebou.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články