Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SHMÚ: Na Slovensku v nedeľu padlo sedem teplotných rekordov!
Zdielať na

SHMÚ: Na Slovensku v nedeľu padlo sedem teplotných rekordov!

BRATISLAVA / Slováci dnes zažili extrémne horúci deň, ktorý sa zapíše aj do štatistiky teplotných rekordov pripadajúcich na 28. júl. Ako agentúru SITA informovala Jana Čerbová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), v Bratislave namerali meteorológovia 36,9 stupňa Celzia, čím bol prekonaný rekord roku 1983, kedy tu namerali 36 stupňov Celzia.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Padali takmer 30 ročné rekordy

Rekord padol aj v Piešťanoch, dnes tu bolo 36,3 stupňa Celzia, doterajší rekord pripadajúci na 28. júl zaznamenali v roku 2006, a to 35,1 stupňa Celzia. Ďalší rekord 36,8 stupňa Celzia zaevidovali meteorológovia v Nitre, dnešná teplota vzduchu prekonala rekord z roku 1985, keď tu bolo 35,5 stupňa Celzia. 

Na Sliači dnes vystúpila teplota vzduchu na 35,9 stupňa Celzia, čím bola prekonaná teplota 35 stupňov Celzia nameraná v roku 2006. Rekordné teploty padali aj na severe Slovenska, ako aj v horských oblastiach. V Žiline bolo dnes 36,2 stupňa Celzia a bol tak prekonaný rekord z roku 2006, kedy tu namerali 34,7 stupňa Celzia. 

V pondelok hrozia búrky

Extrémne horúčavy potrápia Slovensko i na začiatku pracovného týždňa, teplota na juhu západného a stredného Slovenska sa môže v pondelok vyšplhať až na 40 stupňov Celzia. Hydrometeorológovia preto vydali pre okresy Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina, Veľký Krtíš a Lučenec teplotnú výstrahu 3. stupňa. Veľmi teplo však bude na celom území Slovenska, teploty sa môžu vyšplhať na 35 až 39 stupňov Celzia. Teplo bude aj v severných okresoch, cez deň môžu vystúpiť na 32 až 35 stupňov Celzia.

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 30 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 25 m/s," informuje SHMÚ. Dodáva, že pri spomínaných búrkach je možný prechodný, avšak výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov - stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

TEST. Potraviny 2 hodiny v aute? Toto je výsledok

Ak jazdíte nakupovať autom, v týchto horúčavách by ste s potravinami mali upaľovať priamo domov. Čím rýchlejšie, tým lepšie. Nechať nákup v rozpálenom aute znamená hazardovať so svojím zdravím. Šunka, mäso, syry, či nátierky sa tam dobre povaria. Toto sa stane s potravinami po dvoch hodinách! VIAC TU. 

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy