Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Horúčavy v práci? Toto vám musí šéf zabezpečiť
Zdielať na

Horúčavy v práci? Toto vám musí šéf zabezpečiť

BRATISLAVA / Nielen dôchodcovia a tehotné ženy prežívajú toto horúce obdobie ťažko. Problém majú aj všetci pracujúci. V kancelárii sa to dá ešte ako tak vydržať - horšie je to na priamom slnku. Zisťovali sme, na čo máme zo zákonníka práce nárok a čo by nemali naši zamestnávatelia zanedbať.

Využite svoje práva

Teploty stúpajú nad 30 stupňov Celzia a hoci slnko láka viac k vode ako do kancelárie, do práce sa chodiť musí. Ale ak máte pocit že sa idete na svojom pracovisku uvariť, ozvite sa!

"Pre kancelársku prácu a administratívne práce sú prípustné teploty 20 až 28 stupňov Celzia. Ak sú tieto teploty vyššie, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť optimálne podmienky, či už chladením miestnosti, úpravou prác, doby alebo aj pitný režim," upozorňuje Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Kvôli teplu máte právo upraviť si pracovný čas

Ak pracujete v budove v ktorej je problém aj normálne vyvetrať, hláste sa o svoje práva. "Zamestnávateľ by mal zabezpečiť ventiláciu, ventilátor, klimatizáciu alebo žalúzie," dodala Lenka Skalická.

V prípade že pracujete vonku a pred slnkom nemáte šancu ujsť, môžete sa dohodnúť so šéfom na zmene pracovného času. Teda začať v skorších ranných hodinách, dať si siestu počas najväčšieho tepla a pokračovať večer, keď je chladnejšie.

Keď ste smädný, je už neskoro

Už ste to počuli najmenej 100-krát, ale napriek tomu ešte raz. Pitný režim je v týchto horúčavách kľúčový. "Aj počas práce treba piť, každú polhodinku, hodinku. Nie až vtedy keď sa dostaví smäd," hovorí Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. V rámci pitného režimu by ste mali dostať minerálku, pretože pri intenzívnom potení sa, prichádzate o množstvo minerálov.

Na Slovensku kolabuje veľa ľudí

Pre telo je to veľká záťaž a záchranári majú čo robiť. "Počas týchto dvoch horúcich dní nám skolabovalo na celom území Slovenska až 248 ľudí," upresnil Chmel. Ak by kolaboval váš kolega, uložte ho na zem, zdvihnite mu nohy a pery ovlažte vodou. Nepokúšajte sa ho postaviť, lebo omdlie znova. Hneď ako je to možné, volajte na číslo 155.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články