Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Jazerá a kúpaliská. Monitorujú ich každý týždeň
Zdielať na

Jazerá a kúpaliská. Monitorujú ich každý týždeň

BRATISLAVA / Slovensko more nemá a tak najlepšia cesta k osvieženiu pokiaľ nemáte v rodinnom dome či v bytovke vlastný bazén, je skočiť do jazera či ísť sa okúpať na kúpalisko. Vzhľadom na horúčavy, ktoré sú sa kvalita vody, v ktorej sa kúpete môže radikálne zmeniť.

Dávajte pozor, kde sa kúpete

Mali by ste si však dávať pozor, pretože nie každá vodná plocha je vhodná na kúpanie. Napríklad v ramene Dunaja pri houseboatoch, či rôzne zdroje pitnej vody, kde je dokonca kúpanie zakázané, sa kúpete na vlastné riziko.

"Ani nie sú monitorované. Nesledujeme tam kvalitu vody. Verejnosti neodporúčame vstupovať do neznámej vody, to znamená, že si ju môžu aj vizuálne skontrolovať. Či nezapácha, či nie je v okolí uhynuté vtáctvo," uviedla Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Vodné plochy majú hviezdičky kvality

Bratislavské Vajnory medzi vodné plochy so zlou kvalitou vody nepatria. Ocenené sú dvomi hviezdičkami a nachádzajú sa na zozname vôd vhodných na kúpanie. "Samozrejme sú aj ohodnotené hviezdičkami, to znamená, či výborne dostatočne alebo dobre, takže tá kvalita zodpovedá tomu, že sa tam môžu kúpať a nemusia mať obavy," dodáva Skalická.

Tri hviezdičky dostali napríklad aj Slnečné jazerá v Senci, Hodruša Hámre v Banskej Bystrici, ale aj Zemplínska Šírava v Košiciach či Veľká Domaša v Prešovskom kraji. Tento monitoring potrvá až do konca kúpacej sezóny do 15. septembra a robí sa každých sedem dní aj z dôvodu vysokých teplôt, ktoré môžu kvalitu vody zhoršiť. "Čo znamená, že počas týchto mesiacov monitorujeme pravidelne kvalitu a situáciu vody na kúpaliskách a vždy v piatok informujeme verejnosť o kvalite vody," tvrdí Skalická.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy