Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ako sa chrániť pred teplom? Tu je návod...
Zdielať na

Ako sa chrániť pred teplom? Tu je návod...

BRATISLAVA / Teploty lámu ďalšie rekordy. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal dokonca na zajtra výstrahu tretieho stupňa! Na extrémne teplo sa musia pripraviť obyvatelia na juhu západného a stredného Slovenska. Na zvyšku Slovenska stále platí výstraha druhého stupňa. Meteorológovia očakávajú, že ortuť na teplomeri vystúpi až k 40tke! Preto si teraz povieme, ako tieto tropické teploty v našich končinách prežiť bez následkov.

Nie je všetko tak, ako sa zdá

Čo myslíte, čo je lepšie dať si v tomto extrémnom teple. Dobre vychladený nápoj, alebo radšej niečo teplé? Možno budete prekvapení, ale vraj je to úplne jedno. "Keď vypijeme teplý nápoj, tak kým príde do žalúdka, tak sa ochladí na teplotu tela. Pokiaľ vypijeme studený nápoj, tak sa takisto ohreje na teplotu tela," vysvetľuje lekár a záchranár Martin Balko.

Tak či tak, si s ním naše telo bude musieť poradiť a tak sa zahreje. No a keď sa už budete musieť vybrať v týchto horúčavách von, vhodne sa oblečte a nepohrdnite ani čiernym oblečením. Keď je veterno, nepohlcuje tak teplo a vietor ho ľahšie odfúkne. Ak je bezvetrie, vhodnejšie je biele oblečenie. No a určite sa neochladzujte tým, že si na seba oblečiete tričko namočené vo vode.

Ďalšie praktické rady

"Na priamom slnku v premočenom tričku, je absorpcia ultrafialového žiarenia minimálna a hrozí nám úpal," upozorňuje záchranár. Pokiaľ ale trávite tieto extrémne teplá v bytoch, odborníci radia, aby ste si každé ráno nastriekali záclony vodou pomocou rozprašovača. Voda sa bude totiž cez deň odparovať a ochladzovať tak interiér. Vetrajte v noci alebo ráno a potom zatiahnite žalúzie. Sprchujte sa len vo vlažnej vode a nechajte telo uschnúť bez použitia uteráku.

Zajtra až 40 stupňov

Na takéto extrémne teplá aké boli včera a dnes sa musíme pripraviť aj zajtra. "Tropické horúčavy budú pokračovať aj zajtra a možno bude aj 40 stupňov Celzia," potvrdil meteorológ Peter Jurčovič. Ochladenie príde až vecer. Spolu s ním aj búrky z tepla. "Aj v Čechách sa očakáva extrémne silná búrková činnosť. Našťastie tie búrky keď prídu k nám, mali by prísť až večer a v noci a nemali by narobiť toľko škôd ako predpokladám, že narobia v Čechách," dodal Jurčovič.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy