Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bábätkám hrozí z horúčav bezvedomie! Pozor na dehydratáciu
Zdielať na

Bábätkám hrozí z horúčav bezvedomie! Pozor na dehydratáciu

BRATISLAVA / V týchto neznesiteľných horúčavách si ešte my dospelí vieme pitný režim ako-tak ustrážiť. S deťmi je to už náročnejšie. Mamičky teda musia myslieť aj za svoje ratolesti. V opačnom prípade totiž deti môžu upadnúť až do bezvedomia.

Deti zvládajú horúčavy oveľa horšie

Kvôli vysokým horúčavám volia mamičky prechádzky s malými drobcami radšej v popoludňajších hodinách. "Väčšinou popoludní po tej 3-tej alebo 4-tej," povedala Jana Krescanko-Dibáková, reportérka Novín TV JOJ.

Malé deti totiž horúčavy zvládajú oveľa horšie ako dospelí. "U malých detí je to veľmi nebezpečné, lebo dieťatko si ešte nevie regulovať svoju telesnú teplotu," vysvetľuje pediatrička Eva Prokopová.

Mamičky by mali dojčiť cez leto častejšie

Prehriať sa dokáže teda veľmi rýchlo, aj vtedy ak sa s kočíkom pohybujete v tieni. I napriek tomu, to môžete bábätku uľahčiť. "Prehodiť mokrú plienočku cez strechu kočiara, aby sa to prostredie aspoň trochu zvlhčilo," dodáva pediatrička. Ale čo je v teple najdôležitejšie je pitný režim. Fľaša či pohár. Vodu do dieťaťa dostaňte akýmkoľvek spôsobom.

Mamičky by mali dojčiť častejšie ako obyčajne. No niekedy len samotné dojčenie nestačí a mamičky by mali siahnuť aj po vode. "Ja ho len dojčím, popritom sa snažím už pomaly dávať mu aj vodu, ale zatiaľ trochu s problémami," hovorí ďalšia mamička.

Ak sa dieťa správa inak, dajte mu napiť

 "Mama sa nemusí báť, pokiaľ dieťa dostatočne močí," dodala pediatrička. Pozor. Ak si na dieťati všimnete akékoľvek zmeny správania, rýchlo mu doplňte tekutiny. Inak to nemusí skončiť dobre. "U tých najmenších detí, tam je nebezpečenstvo upadnutia do bezvedomia," upozorňuje pediatrička Eva Prokopová. Či je dieťa dehydrované zistíte veľmi ľahko. Málo močí a koža nieje pružná. Pomôcť udržať potrebné minerály v tele a zlepšiť hydratáciu môže aj štipka soli do vody.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články