Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Toto je následník britského trónu
Zdielať na

Toto je následník britského trónu

LONDÝN / Vojvodkyňa Catherine aj so svojím synom, ktorý sa narodil 22. júla o 16:24 miestneho času, opustila v utorok o 19:21 nemocnicu sv. Márie. Najprv však bábätko spoločne ukázali všetkým novinárom a fotografom. Syn vojvodu a vojvodkyne z Cambridgeu je tretím následníkom britského trónu.

William má oba poklady doma

Vojvodavoda a vojvodkyňa z Cambridge v utorok večer spoločne so svojím synom opustili londýnsku pôrodnicu, kde sa v pondelok narodil budúci britský kráľ. Ich odchod, ktorý sledoval dav ľudí, vysielalo naživo niekoľko televíznych staníc. Kate a William najprv niekoľko minút pred nemocnicou spolu so svojím prvorodeným synom čelili dotazom novinárom. Manželia sa pritom usmievali. Chlapčeka priniesla Kate, ale po chvíľke syna vzal do náručia William. Princ pritom s žurnalistami žartoval a okrem iného prehlásil, že na mene pre potomka "stále ešte pracujú".

Manželský pár s dieťatkom potom odišiel autom, ktoré šoféroval William. Rodina má teraz bývať v londýnskom Kensingtonskom paláci, ktorý v utorok oznámil, že matka a novorodenec sú v poriadku.

William a Kate ďakujú...

Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgeu zverejnili prehlásenie, v ktorom ďakujú zamestnancom londýnskej nemocnice Sv. Márie., ktorí sa o nich starajú. "Radi by sme poďakovali za skvelú starostlivosť, ktorej sa nám všetkým dostáva," píše sa v prehlásení.

"Sme si vedomí toho, že pre nemocnicu je to veľmi náročné obdobie, preto by sme radi poďakovali všetkým - zamestnancom, pacientom aj návštevníkom, za ich porozumenie," dodali.

Princ William a jeho manželka Kate sa už naplno venujú rodičovským povinnostiam. Po vzrušení, únave a radosti z narodenia dieťaťa, ktoré s nimi prežíval celý národ, si odniesol mladý manželský pár podľa očakávania svojho princa domov a začne sa oňho starať.

Kráľovského potomka uvítalo 62 delových salv z londynského Toweru a ďalších 41 salv z parku Green Park pri Buckinghamskom paláci, rovnako ako tomu bolo kedykoľvek v minulosti.

Meno zatiaľ nepoznáme

"Celá krajina bude oslavovať," povedal britský premiér David Cameron a vzdal tak poctu princovi Williamovi a jeho manželke Kate. "Budú to úžasní rodičia," dodal.

Namiesto The Sun, The Son

Britské médiá sa dnes pridali k oslavám. "Je to chlapec!" také sú titulky na prvých stranách novín po celej Británii. Najpredávanejší denník The Sun (Slnko) dočasne zmenil svoj názov na The Son (Syn) - na počesť maličkého budúceho kráľa.

Chlapček po narodení vážil takmer 3800 gramov a bude nosiť titul Jeho výsosť z Cambridgeu. Dieťatko sa narodilo v Nemocnici sv. Márie v londýnskej štvrti Paddington. Presne v tej istej pôrodnici, v ktorej sa narodil pred 31 rokmi princ William. 

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy