Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Tento muž doniesol odkaz kráľovnej: Veličenstvo, ste prababičkou!
Zdielať na

Tento muž doniesol odkaz kráľovnej: Veličenstvo, ste prababičkou!

LONDÝN / Jeho meno je Ed Parkins. Je hovorcom kráľovského paláca. A práve on prevzal správu pre Jej veličenstvo Alžbetu II. Narodil sa vám pravnuk, je zdravý, váži 3 800 gramov...

Presne podľa protokolu

Pravidlá sú jasné. Podľa starej tradície musí o narodení nasledovníka trónu vedieť ako prvá kráľovná. Proces vyzeral nasledovne: keď sa narodilo dieťa, lekári podpísali dokument s kráľovskou hlavičkou, na ktorom je pohlavie dieťaťa a čas jeho narodenia. Dokument je úsečný a oficiálny. V texte je napísané niečo ako - vojvodkyňa z Cambridgea v zdraví porodila princa.

Kráľovský pomocník dal bulletin úradníkovi, ktorého úlohou bolo odniesť ho do paláca. Cesta trvala zhruba 15 minút.

Prichádzajú prvé blahoželania

"Nemôžeme byť šťastnejší," stručne oznámil William, ktorý bol prítomný pri pôrode. "Spolu s manželkou sme nesmierne šťastní z príchodu môjho prvého vnúčaťa," uviedol Williamov otec, princ Charles. Ako dodal, je nesmierne hrdý a šťastný, že sa stal po prvý raz starým otcom.

O významnej chvíli hovoril aj britský premiér David Cameron. "Po celej krajine a naozaj v celom Commonwealthe budú ľudia oslavovať a želať kráľovskému páru všetko dobré," citovala agentúra Reuters premiéra, ktorý dodal: "Je to dôležitá chvíľa v živote nášho národa. Myslím si však, že predovšetkým je to nádherná chvíľa pre tento srdečný a milujúci pár, ktorý má chlapčeka."

Podľa agentúry AP kráľovskému páru zablahoželal aj šéf Bieleho domu Barack Obama spolu s manželkou Michelle. Američania sú podľa prezidenta šťastní, že sa môžu pripojiť k oslavám narodenia malého princa "vzhľadom na špecifický vzťah medzi oboma krajinami".

Prvorodený syn

Princ William a jeho manželka Catherine sa v pondelok stali po prvý raz rodičmi. Podľa informácií Kensingtonského paláca prišiel dnes popoludní na svet ich prvorodený syn. Chlapček po narodení vážil takmer 3800 gramov a bude nosiť titul Jeho výsosť z Cambridgeu. Jeho meno známe zatiaľ nie je.

William a Catherine oznámili, že čakajú svoje prvé dieťa v decembri minulého roka. Kráľovná Alžbeta II. na Nový rok podpísala deklaráciu, ktorá oprávňuje všetky deti vojvodu a vojvodkyne nosiť titul princa alebo princeznej. Keby tak neurobila, titul princ mohol dostať len ich najstarší syn.

V Londýne je Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy