Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ženy priberajú, lebo málo upratujú, tvrdia vedci
Zdielať na

Ženy priberajú, lebo málo upratujú, tvrdia vedci

JUŽNÁ KAROLÍNA / Zametanie, pranie, umývanie podlahy, žehlenie varenie. Podľa vedcov tieto domáce práce ženy nerobia príliš často a preto priberajú. Vedci porovnávali, koľko hodín svojho voľného času investovala pani domáca do prác v 60. rokoch a koľko dnes.

 Zatiaľ čo v minulosti to bolo 25,7 hodiny, dnešné gazdinky sa venujú domácim prácam 13,3 hodiny. V 60. rokoch žena spálila o tisíc kalórií viac ako dnes. Počas tejto doby vzrástol obvod pásu zo 71 centimetrov na 88.

Málo upratujeme, priberáme

"Keď si vezmete do úvahy čas, ktorý strávi súčasná žena upratovaním a varením, život je omnoho jednoduchší a stým súvisí aj väčšia hmotnosť aj obvod pásu," cituje šéfku výskumu portál blesk.cz. Závery výskumu boli zverejnené v odbornom magazíne PLoS One.

Iná štúdia, ktorá bola publikovaná v najnovšom čísle American Sociological Review, odhalila, že páry, ktoré zachovávajú tradičné rozdelenie prác, majú farebnejší erotický život. Páry, v ktorých ženy majú na starosti domáce práce a muži sú kutilmi, si užívajú sex 1,6 krát častejšie než páry, kde si povinnosti rovnomerne rozložili.

Funkčné sexuálne správanie

"Identifikácia mužov a ich tradičných úloh prispieva k funkčnému sexuálnemu správaniu," cituje blesk.cz autorku štúdie Julie Brines. Štúdií je však ako hub po daždi a proti tomuto tvrdeniu hovorí aj ďalšia. Tá preukázala, že keď muži pomáhajú v domácnosti, ich partnerky sú sexuálne aktívnejšie a ochotnejšie. 

Chudnutie na gauči? 

Napchávať sa kadečím, zľahka sa povaľovať, nenamáhať sa a pritom byť štíhly ako prútik. To je určite sen mnohých nás. Lenže, je to iba sen. Svižná chôdza do kuchyne a späť, prípadne rýchly beh na toaletu na udržanie štíhlej línie nestačí. Treba menej jesť a viac sa hýbať. Existuje však jeden spôsob ako chudnúť a pritom môžete pokojne ležať aj na gauči.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články