Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Batožinová čierna skrinka. Čip prezradí, kde buchli s kufrom
Zdielať na

Batožinová čierna skrinka. Čip prezradí, kde buchli s kufrom

BRATISLAVA / Cestovanie lietadlom a zničený kufor, idú akosi ruka v ruke. Alebo, poslali ste balík, ale k adresátovi už prišiel poškodený. To určite dobre poznáte. Práve preto v Británii vymysleli čip, ktorý presne zaznamená, kde sa Váš kufor nachádza a ako s ním manipulovali. Uplatnenie poistky tak bude oveľa jednoduchšie.

Na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave minulý rok riešili 1 060 prípadov poškodenia batožiny. "Najviac sa tieto problémy s poškodením batožiny vyskytujú v lete," hovorí Ivan Sučanský z oddelenia reklamácií batožín.

Najčastejšie ide o poškodenie rukoväte či koliesok. "Ak je príliš ťažký, je väčšia šanca, že sa náhodne otvorí alebo unavenému zamestnancovi jednoducho vypadne z rúk," uviedol Michal Repa, PR manažér internetového predaja leteniek.

Poškodené kufre najmä z Afriky

Poškodené kufre si najčastejšie nosíme z Afrických krajín. "Za prepravu cestujúceho a jeho batožiny je zodpovedný letecký dopravca," uviedla hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická. V cestovnom poistení pritom nie je poškodenie batožiny kryté, len strata. Takéto poistenie platí len pre cestovné kancelárie. "Limit na poškodenie batožiny v rámci komplexného cestovného poistenia je 170 €," hovorca poisťovne Gabriel Tóth.

Snímač otrasov sa pripevní na kufor

Na uplatnenie poistného ale potrebujete všetky doklady o lete a hlavne to riešiť hneď. Vybavovanie by mal uľahčiť tento čip, ktorý zaznamenáva otrasy v batožine. Snímač otrasov sa jednoducho pripevní ku kufru, monitoruje jeho polohu a všetko hlási. "Dá sa nastaviť intenzita, vzdialenosť, či mi pošle sms, e-mail, zavolá mi prípadne," uviedol IT odborník Jozef Orgonáš.

Dropteg ešte nie je na našom trhu, zatiaľ si túto hračičku užívajú len v Amerike. Jej potenciál by sa dal využiť aj pri poštových skužbách. "Na Slovensku sa takýchto služieb dočkáme až za pár rokov," dodal Orgonáš.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články