Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Zbabraná dovolenka. Denne na ňu neodletí aj 10 ľudí
Zdielať na

Zbabraná dovolenka. Denne na ňu neodletí aj 10 ľudí

Dovolenku môže prekaziť obyčajná nepozornosť alebo neskúsenosť cestovateľov. Každý rok desiatky Slovákov do vytúženej destinácie ani neodletia. Zostanú na letisku, s palubným lístkom v ruke a batožinou v lietadle. Zisťovali sme, kto je na vine a ako let nezmeškať.

Zážitok na celý život. Aj tak berú niektorí dovolenkári letecký zájazd. A to aj v tom prípade, ak sa im nepošťastí odletieť. "Len v Bratislave sa každý deň podarí zmeškať odlet minimálne jednému cestujúcemu. Pritom na letisku sú s dostatočným predstihom," uviedla štatistiku neúspešných odletov hovorkyňa bratislavského letiska Daniela Madunická.

Neskorý príchod na letisko

Najčastejšou príčinou je neskorý príchod k lietadlu. Pritom všetky dôležité údaje nájdete nielen v pokynoch leteckej spoločnosti, ale aj na palubnom lístku. "Letecká doprava nie je ako autobusová, to znamená, že cestujúcemu nestačí, aby sa dostavil minútu pred odletom," tvrdí Madunická.

Väčšinou sa totiž vstup na palubu striktne zatvára pol hodiny pred odletom. Viac kontrol, vyššia bezpečnosť, náročnejšie stroje, to všetko chce svoj čas. "Akékoľvek zdržanie by mohlo zdržať lietadlo a tam náklady idú do tisícok eur," uviedol hovorca leteckej spoločnosti Danube Wings Ľudovít Tóth.

No ak predsa len niekoľko minút meškáte, nečakajte, že nad vami niekto prižmúri oko. Podľa Tótha takéto rozhodnutia závisia od kapitána lietadla, prípadne od pravidiel leteckej spoločnosti.

Najskôr povinnosti, potom kávička!

Za dve hodiny, ktoré treba byť pred odletom na letisku, by sa vám však niečo podobné nemalo stať. Ak sa nechcete pozerať ako vám pred očami odchádza lietadlo, prechádzky po letisku alebo vysedávanie na kávičke si radšej nechajte na neskôr. "Sa všeobecne odporúča, aby sa po odovzdaní batožiny ihneď odobrali k detekčnej kontrole a v prípadoch letov mimo Schengen aj k pasovej kontrole," dodala Madunická. 

"Najdôležitejšie je prejsť do vnútorného priestoru letiska a tam už potom človek si môže vydýchnuť," dodal Tóth. Tí, ktorí letia prví raz, by mali prísť na letisko ešte skôr a čo najrýchlejšie sa zbaviť troch povinností v poradí – batožina, detekčná kontrola a overenie dokladov. Potom určite zostane čas aj na tú kávičku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy