Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do lietadla menej batožiny, odkazuje Travel Service
Zdielať na

Do lietadla menej batožiny, odkazuje Travel Service

Ak sa chystáte cestovať lietadlom, nezabudnite si pred cestou odvážiť batožinu. Niektoré aerolinky totiž od prvého mája znížili hmotnosť batožiny, za ktorú cestujúci neplatí. A za nadváhu sa bude platiť výrazne viac...

Cestujúci s charterovým prepravcom Travel Service si budú musieť zabaliť do kufra menej. Spoločnosť zníži váhový limit v economy triede zo súčasných 20 na 15 kilogramov.

Nadváha? 30 aj 50 €...

"Hľadáme všetky cesty ako optimalizovať stále rastúce náklady na vstupoch," povedala hovorkyňa Travel Service Vlaďka Dufková. Dodala, že firma pôsobí na českom, slovenskom, poľskom, maďarskom i španielskom trhu a opatrenie je nevyhnutné, ak chce byť konkurencieschopná.

Od mája sa povolená hmotnosť batožiny zníži z 20 na 15 kg. Ak cestujúci tento limit prekročí, bude si musieť priplatiť. Za batožinu s hmotnosťou od 15,1 do 23 kg si bude spoločnosť jednosmerne účtovať 30 eur, za kufre od 23,1 do 32 kg to bude jednosmerný poplatok 50 eur.

Travel Service sa neobáva, že by klienti pre nové podmienky uprednostnili odlety z Viedne či Budapešti. "Z našich skúseností vyplýva, že prevažná väčšina klientov, ktorí cestujú po Európe, sa do tohto váhového limitu bez problémov zmestí, preto neočakávame žiadne komplikácie," uviedla Dufková.

Cestujúci to vraj zvládnu

Problematické by to podľa nej nemalo byť ani pre rodičov s deťmi. Ak spolu cestujú viacerí členovia rodiny, môžu sa hmotnosti ich batožiny sčítať a spriemerovať. "Napríklad štvorčlenná rodina bude môcť cestovať s batožinou v hmotnosti 60 kilogramov," ozrejmila Dufková. Nemení sa objem a rozmer príručnej batožiny a taktiež naďalej možno zdarma prepravovať detské kočiare, sedačky či invalidné vozíky.

Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr nepovažuje zmenu za nepriaznivú podmienku pre dovolenkárov. "Som starý cestovateľ a v lete som ešte nikdy nemal batožinu ťažšiu ako 15 kilogramov," povedal agentúre Stanislav Macko. Podľa jeho slov klienti, ktorí si volia leteckú prepravu, často cestujú na dovolenku s polpenziou či all inclusive službami, preto si zabalia len základné veci. "Všetci, ktorí absolvujú letecké zájazdy s Travel Service, budú mať túto podmienku v pokynoch. Je to štandardná povinnosť cestovných kancelárií upozorniť na túto zmenu," poznamenal Macko.

Menej batožiny, menej paliva

Travel Service nie je prvou spoločnosťou, ktorá redukuje množstvo povolenej batožiny. Podľa Macka by sme mali byť pripravení na to, že k podobnému kroku pristúpia aj ďalší prepravcovia, pretože ľahšia batožina pre nich znamená menšiu spotrebu paliva.

Online predajca leteniek Pelikan.sk si myslí, že zníženie batožinového limitu výrazne neovplyvní záujem cestujúcich o túto leteckú spoločnosť. Miroslava Zelenáková z Pelikan.sk hovorí, že Travel service je na Slovensku známy ako charterový dopravca operujúci lety najmä do letných destinácií, kde množstvo batožiny nehrá až tak významnú rolu. "Pre slovenských dovolenkárov je dôležitá najmä cena letenky a ak tá nevzrastie, spoločnosť sa nemusí obávať straty cestujúcich," povedala Zelenáková.

Rozhodovanie klientov môže avizovaná zmena ovplyvniť pri dovolenkách dlhších ako dva týždne a do transatlantických destinácií. Nevylučuje, že namiesto odletov z Bratislavy uprednostnia lety z Viedne.

Na maximálnu povolenú váhu kufrov sa pýtajú najmä rodičia s deťmi, pre nich by pri dlhšej dovolenke mohlo byť toto opatrenie rozhodujúce.

ISIFA/ilustračné foto

Súvisiace články