Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Domáci kutilovia sú minulosťou. Naše spotrebiče chcú servis
Zdielať na

Domáci kutilovia sú minulosťou. Naše spotrebiče chcú servis

BRATISLAVA / Kedysi si ľudia kupovali spotrebiče a rôzne prístroje do domácnosti na dlho - často na celý život. A keď sa pokazili, snažili sa ich opraviť sami. Kutilstvo bolo vysoko hodnoteným a nadšene pestovaným koníčkom. Pri moderných prístrojoch je to však bieda - sú také komplikované, že kutil sa môže na ne akurát tak...smutne pozerať.

Tí menej technicky zdatní z nás brávali svoje pokazené prístroje automaticky do servisu. Tí šikovnejší vzali do rúk skrutkovač či pajkovačku a pustili sa do toho. Dnes je to už inak. Voľakedy to tak fungovalo, dnes, žiaľ, nie.

Odborníci sa tiež učia

V minulosti si vedel poradiť s opravou domácich spotrebičov skoro každý, kto mal základy elektrotechniky. Niekedy sa to dalo, dnes je situácia iná. Aj napriek šikovnosti mnohí laici pohoria a nakoniec sú aj tak nútení zavolať odborníka. Je však potrebné upozorniť na fakt, že ani oni to nemajú jednoduché a musia držať krok s vývojom technológií.

Kupujeme radšej nové

Dnes vám už nestačí jeden tristostranový manuál, v ktorom nájdete všetko. Je potrebné informovať sa na internete a sledovať aj malé odlišnosti v rámci jedného produktu. Moderné prístroje sú plné elektroniky, v mnohých vlastne pracuje výkonný počítač a pri jeho poškodení si už zväčša skrutkovačom nepomôžete.

Ceny náhradných komponentov sú často také vysoké, že ľudia zvažujú, či si radšej kúpiť nový aparát. Niekedy ľudia mali k veciam istý citový vzťah, dnes radšej siahame po novom výrobku. Živiť sa dnes opravovaním teda nie je ten najľahší chlebíček. Darmo, doba kráča míľovými krokmi.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články