Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ako šetriť v domácnosti alebo čo všetko sa dá využiť aj inak
Zdielať na

Ako šetriť v domácnosti alebo čo všetko sa dá využiť aj inak

Slováci plytvajú potravinami. V smetnom koši ale často končia jedlá, ktoré sa ešte dali bezpečne využiť. Teraz vám ukážeme niekoľko tipov a trikov, ako v kuchyni, a nielen tam, ušetriť.

Ktoré ešte vydržia a ktoré nie?

"Úplným základom je plánovať si, čo budeme variť a nakupovať," tvrdí hovorkyňa ekoporadne Živica Petra Ďurišová. Ak je na potravinách konkrétny dátum spotreby, po jeho uplynutí ich radšej nejedzte. Naopak, ak tam je uvedená minimálna trvanlivosť, mali by byť ešte istú dobu po nej v poriadku.

"Ale pri všetkých týchto potravinách by sme si mali dávať pozor pri takzvaných rizikových skupinách, ako sú deti, seniori a tehotné ženy a ľudia so zníženou imunitou," dopĺňa Ďurišová.

Niekedy ani len netušíme, že to, čo putuje do koša, sa ešte dá využiť. "Pokiaľ máme návštevu a zostanú nejaké zvyšky po návšteve, zamraziť, uložiť do chladničky a potom ich spracovať do nejakých jednoduchých receptov ako sú pizza a omelety," tvrdí ďalej odborníčka.

Ovocie stačí aj načať...

Niekedy pomôže šetriť aj metóda načatia ovocia či zeleniny. Ak nepotrebujeme do jedla celú cibuľu, nakrojme ju neošúpanú a zvyšok odložme v igelite do chladničky, vydrží dlhšie. Ak potrebujeme len pár kvapiek citróna, nerozkrojme ho, ale napichnime špáradlom a potom dierku zalepme lepiacou páskou. Vajíčko natreté olejom by tiež malo vydržať dlhšie čerstvé.

"Čo sa týka chladničky, veci ktoré tam uložíme, by nemali byť starše ako štyri dni, čiže do štyroch dní je vhodné to spotrebovať a do mrazničiek je vhodné dávať veci do krabičiek alebo sáčkov, kde si dáme dátum, kedy sme to ukladali," vraví ďalej.

Pomarančová kôra na radiátore poslúži ako osviežovač vzduchu, no po dôkladnom zmytí sa dá spracovať aj ako kandizované ovocie. Milovníci kávy pavidelne hádžu do koša usadeninu po jej vyluhovaní - tej je ale škoda.

"Kávová usadenina je veľmi dobrá buď na kompostovanie, na obohatenie pôdy. Takisto sa s ňou kedysi a dá sa to stále, dajú čistiť rôzne pripálené hrnce a panvice,"
vraví.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články