Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vo víne je pravda. Ale aj vajcia či mlieko!
Zdielať na

Vo víne je pravda. Ale aj vajcia či mlieko!

Viete, v ktorom nápoji by nemali chýbať mlieko a vajcia? Víno by vám asi nenapadlo, ale je to tak. Zisťovali sme, či je takéto zloženie skutočne v poriadku alebo či to nie je iba tlačová chyba na etikete.

Nejde o žiadnu tlačovú chybu

Čuduj sa svete, na vínovej etikete je skutočne napísané: skladá sa zo siričitanov, mlieka a vajec. Ak sa vám táto kombinácia príliš nepozdáva, vedzte, že nie ste sami.

Netradičné zloženie vína sme si boli overiť aj na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe. Tentokrát však na etikete nešlo o žiadnu tlačovú chybu. Výrobca je totiž povinný uvádzať všetky potraviny, ktoré sa môžu vo výrobku nachádzať, najmä ak ide o alergény.

Používali sa ako číriace prostriedky

"Jedným z alergénov je aj kazeín - to je mliečna bielkovina a albumín -  to je vaječná bielkovina, ktoré sa používajú vo vinárstve ako číriace prostriedky. Samozrejme oni vo víne nezostávajú, ale môžu sa tam nachádzať nejaké stopové prvky," hovorí hlavný technológ Roman Holec.

Práve vaječný bielok sa používal pri najstaršom systéme čistenia vína. V súčasnosti je však niekoľko technológií ich spracovania. Obávať sa preto alergénov v každom víne nemusíte.

"Sme robili analýzy a v slovenských vínach sme túto látku nezachytili. Pokiaľ sme ju zachytili, bola uvedená v zložení," dodáva riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články