Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V poľských cukrovinkách našli jed na potkany
Zdielať na

V poľských cukrovinkách našli jed na potkany

Pre Slovákov nielen zo severu krajiny je Poľsko už dlhé roky mekkou výhodných nákupov. Nábytok, oblečenie, ale aj potraviny tam nakupujeme vo veľkom, no nie vždy sme nakoniec nadšení kvalitou. Zdá sa pritom, že najväčší problém majú naši severní susedia s potravinami. Jeden škandál strieda druhý – akoby už bolo pravidlom, že ak nájdu inšpektori nejaký problém, výrobok pochádza s veľkou pravdepodobnosťou práve z Poľska. A teraz je na scéne nová kauza....a opäť z Poľska.

Stačilo zanedbať hygienu a...

"Poliaci uviedli doma, ale aj do niektorých krajín, vrátane Slovenska výrobok, ktorý je kontaminovaný jedom pre hlodavce," potvrdil Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Ide o keksíky a trubičky vyrobené poľskou firmou Magnolia po 22. novembri 2012. Konkrétne ide o deväť výrobkov, u nás sú v predaji zrejme tieto. Inšpektori aktuálne komunikujú s reťazcami, ktoré výrobky okamžite sťahujú z predaja. "Vzývame, aby nekonzumovali tieto výrobky, aby ich vrátili alebo bezpečne zlikvidovali," doplnil Bíreš.

Určite ich nedávajte jesť ani zvieratám. Užitie jedu na hlodavce môže mať fatálne následky, pôsobí na zrážanlivosť  krvi a môže dôjsť až k vykrvácaniu. Jeho koncentráciu v daných výrobkoch zisťujú. Jed bol údajne v sušenom mlieku používanom pri výrobe, do potraviny sa dostal zrejme v dôsledku zanedbania hygieny.

"Za kvalitu a bezpečnosť potravín je zodpovedný výrobca a my ten tovar môžeme len kontrolovať," tvrdí hovorkyňa ministerstva práce Zuzana Gulová.

Zakázať poľské výrobky nemôžeme!

Čo je veľa, to je príliš. A tak sa už vraj začína neoficiálne hovoriť aj o úplnom zákaze alebo aspoň obmedzení dovozu potravín z Poľska. Také jednoduchú to však nie je. "V EÚ platí voľný pohyb tovaru a všetky členské štáty to musia rešpektovať," doplnila Gulová.

Niektorí by najradšej nekvalitné poľské potraviny na našom trhu nevideli vôbec, no legislatíva úplný zákaz dovozu nedovoľuje. Preto inšpektorom neostáva nič iné, ako sprísniť kontroly cielene na poľské výrobky. Spomedzi všetkých krajín sveta, ktoré k nám dovážajú sa totiž zhruba 50% pochybení zistí práve pri poľských výrobkoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy