Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lacnejšie potraviny. Vízia budúcnosti a Roberta Fica
Zdielať na

Lacnejšie potraviny. Vízia budúcnosti a Roberta Fica

Najmä staršia generácia rada spomína na nízke ceny potravín, ktorých návrat je možno víziou už blízkej budúcnosti. A ak nie, aspoň sa o tom opäť debatuje. Predstavu, ako dosiahnuť nižšie ceny potravín, má minister pôdohospodárstva a náš premiér. Fico chce viac zatlačiť na Jahnátka, aby v rámci svojho rezortu stlačil ceny nadol.

Hoci ani jeden z nich nemá čarovný prútik a nevedia tak jedným úderom ulahodiť našim peňaženkám, existuje vraj spôsob, akým sa dajú ceny tohto druhu tovaru na trhu ovplyvniť.

Komoditné rady

Jednou z možností sú tzv. komoditné rady. Tie by mali sledovať jednotlivé komodity ako obilie, zeleninu a následne vyhodnocovať efektivity ich pestovania. Jednoducho povedané sledovať, či sa zvytočne neplytvá.  Tým sa vraj všetko zefektívni a ceny nebudú musieť neustále narastať. Podľa slov ministra pôdohospodárstva „by sa mali rozbehnúť v prvom kvartáli tohto roku a už naplno fungovať."

Súťaživosť

Ďalšou možnosťou je vytvoriť také podmienky pre obchod, aby mohli ceny tovaru klesať. Kľúčovým slovom je podľa Roberta Fica súťaživosť. Jednotlivé obchodné reťazce by mali medzi sebou konkurovať ako kvalitou, tak aj cenou, čím by sa celkovo mali ceny výrobkov pohnúť smerom nadol. Ako povedal náš premiér, "aby súťaživosť, aby aj to aká je kvalita týchto výrobkov viedli k tomu, že naši zákazníci si budú môcť kupovať na Slovensku potraviny, ktoré nebudú až tak drahé."

Uvidíme

O tom, ako sa osvedčia tieto plány, budeme informovaní my aj naša domáca kasa zrejme už onedlho. Aspoň čo sa týka vzniku komoditných rád, zväz obchodu však veľmi optimistický nie je. Ten totiž tvrdí, že zatiaľ žiadna rada ceny potravín neovplyvnila a tak je vraj otázne, či má vôbec význam.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy