Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Drahé potraviny, lacnejšie nakúpite v Londýne
Zdielať na

Drahé potraviny, lacnejšie nakúpite v Londýne

Zdražovanie potravín určite nie je téma príjemná, ale aktuálna. Dôvody nárastu cien sú pri tom rôzne. Okrem iného si priplatíme aj vďaka počasiu, ktoré poľnohospodárom neprialo. Naše ceny potravín zvyčajne porovnávame s cenami v okolitých krajinách. Tentokrát sme však zašli ďalej. Zisťovali sme, čo za bežné potraviny zaplatia takí Američania, alebo obyvatelia Londýna či Kuala Lumpur.

Nad drahými, či dokonca predraženými potravinami len krútime hlavou. Vajíčka 1,50 €, kura 2,60€, mlieko, rohlík 0,60€. Sucho a zlá úroda prinášajú ďalšie zdražovanie. Už od od tohto mesiaca si znova za niektoré potraviny priplatíme.

V Londýne je lacnejšie

Siete anglických supermarketov, ktorých stránky bez problémov nájdeme na internete ponúkajú bežné potraviny lacnejšie ako u nás. Napríklad 10 vajec kúpite v Anglicku v prepočte za 1,38 eura. Ceny niektorých potravín u nás sa v porovnaní so svetovými metropolami takmer nelíšia. Američania nakupujú vajcia za takmer rovnakú cenu ako u nás.

"Horúca" jeseň

Ak chcete ušetriť, poďte sa najesť do Malajzie. Konkrétne do Kuala Lumpur. Ceny základných potravín tam vychádzajú v porovnaní so Slovenskom o približne 10 - 20 percent lacnejšie. "Kura stálo dve eurá, chlieb asi 50 centov," hovorí cestovateľ Milan Neštický. Rozdiel medzi cenami potravín v Malajzii a na Slovensku bude zrejme ešte väčší. Potravinári totiž spotrebiteľom v úvodzovkách sľubujú horúcu jeseň.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy