Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Dva plus dva nemusí byť štyri. Ak je v konzerve voda
Zdielať na

Dva plus dva nemusí byť štyri. Ak je v konzerve voda

A teraz ruku na srdce - naozaj presne vieme, koľko platíme za potraviny? V obchodoch sa totiž často stáva, že tá najlacnejšia konzerva je zároveň aj najdrahšia. Ako je to možné?

Váha uvedená po odkvapkaní

Máme dve konzervy hrášku od dvoch rôznych výrobcov. Na prvý pohľad sú rovnaké. Avšak jednu konzervu mohol naplniť výrobca hráškom do polovice a druhú takmer do plna. No a to si ľudia často neuvedomujú. Čo má najnižšiu cenu ešte neznamená, že toho dostanete najviac. Napríklad pri sušených paradajkách v náleve si musíte pozrieť aj pomer paradajok verzus nálev.

"Na výrobku, pokiaľ je to možné, je uvádzaná váha po odkvapkaní, pretože samozrejme, výrobca môže dať viacej alebo menej nejakej tekutiny," tvrdí Pavol Konštiak zo Zväzu obchodu a cestovného ruchu.

Najlacnejšie je aj najdrahšie

"Prepočet na 1 kilogram sa vypočítava z hmotnosti pevnej zložky, udávať sa musí bez zložky kvapalnej," dodáva hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič. Inými slovami, len takto si vie potom zákazník objektívne porovnať, koľko skutočného jedla si naozaj kupujeme. V obchodoch sa totiž často stáva, že tá najlacnejšia konzerva je zároveň aj najdrahšia.

"Bonboniéra 200 gramová stojí 13 eur, ale 135 gramová stojí 15 eur, čiže je to výhodné pre spotrebiteľa aby vedel, akú hmotnosť kupuje na kilo," tvrdí Dáša Krkošová, hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy