Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Horúčavy pôjdu do peňazí. Zdražie chlieb, pečivo, mliečne výrobky
Zdielať na

Horúčavy pôjdu do peňazí. Zdražie chlieb, pečivo, mliečne výrobky

Meteorológovia hovoria o jednom z najhorúcejších období za posledné desaťročie. Je to vidieť aj na úrode, ktorá je slabá. Poľnohospodári počítajú škody. To sa samozrejme odrazí aj na cenách potravín, i keď nie hneď. Podľa analytikov si na prelome jesene a zimy určite priplatíme za chlieb, pečivo, aj mliečne výrobky.

Dnes za bochník chleba v obchode zaplatíte ešte euro aj 40 centov, no už na jeseň dostanete za túto istú čiastku o kúsoček menší bochník. Hovorí meteorologička Miroslava Jarošová: "Zatiaľ to vyzerá tak, že sa tohoročné leto po tých vysokých teplotách, ktoré sme tu mali, zaradí k najteplejším letám posledného desaťročia na našom území."

Horúčavy skresali úrodu na 60 percent

A to je jeden z hlavných dôvodov, prečo si za potraviny pravdepodobne priplatíme. Úroda je slabá, aj poľnohospodár Milan stále počíta škody. Menej je všetkého, čo pestoval: "Pšenica, ovoz, jačmeň, raž. Vyzeralo to, že bude ďaleko lepšie, ale potom prišlo to sucho, z toho hektára čo malo vyniesť, tak tých 60 percent vychádzalo. Viacej to nevyšlo."

Nárast cien pekárenských výrobkov o 5 percent?

Priplatíme si tak za chlieb, pečivo, cestoviny, či mliekarénske výrobky. Najviac z nich ale zdražie už spomínaný chlieb. "Dá sa predpokladať okolo tých piatich percent. Dotkne sa to najmä pekárenských výrobkov, to znamená čerstvých pekárenských výrobkov," ponúka predpokladanú výšku zdraženia Ľubomír Drahovský, analytik pre maloobchod.

Peniaze pre farmárov v októbri - novembri

Mimoriadne sucho stále rieši aj ministerstvo pôdohospodárstva. Do konca mesiaca by mala zasadnúť vláda a po nej si už budú môcť posielať farmári žiadosti o finančnú kompenzáciu pre slabú úrodu. Hovorí Zuzana Gulová z ministerstva pôdohospodárstva: "Ministerstvo pôdohospodárstva predpokladá, že farmári by mohli peniaze čerpať v októbri až novembri."

Podobné problémy nemáme len my

V podobných problémoch ale nie sme osamotení. Nedarí sa ani Rusom a napríklad v USA uschla až tretina kukurice, ktorá preto na burze lámala cenové rekordy. O tretinu tiež vzrástla cena obilia. Za potraviny si tak tento rok ešte priplatia milióny ľudí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Pekáreň_pekári_chlieb

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy