Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Extrémne teplo, slabá úroda, vyššie ceny potravín
Zdielať na

Extrémne teplo, slabá úroda, vyššie ceny potravín

Poľnohospodári bijú na poplach! Vysoké horúčavy a nedostatok zrážok sa podpísali aj na poliach. Úroda bude určite menšia ako po iné roky. Problémy trápia aj zahraničných pestovateľov a to znamená, že potraviny budú zrejme opäť o čosi drahšie.

Sucho uštedrilo poľnohospodárom poriadnu ranu. Napriek tomu, že sa žatevná sezóna ešte len mala začať, v niektorých regiónoch sa už skončila. Výsledky nevyzerajú dobre.

Produkcia bude o 20 až 25 percent nižšia

"Oproti minulému roku je úroda zhruba o jednu tonu nižšia," ponúka neradostnú správu hlavný agronóm poľnohospodárskeho družstva Vajnory Andrej Kráľ. Hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Stanislav Nemec: "Predpokladáme, že medziročný výpadok produkcie obilnín bude niekde na úrovni 20 až 25 percent."

Trápia sa aj zahraniční poľnohospodári

Viaceré podniky budú mať pre nedostatok úrody výpadky tržieb, čo môže ovplyvniť zamestnanosť a živočíšnu výrobu, keďže obilniny sú dôležitou kŕmnou plodinou. Slabá úroda netrápi len slovenských, ale aj zahraničných poľnohospodárov. Tieto globálne problémy sa môžu podpísať pod zvýšenie cien potravín. Hovorca SPPK Stanislav Nemec: "Pokiaľ naozaj dôjde k  zdražovaniu obilia aj na svetových trhoch, určite sa to premietne aj v tej potravinovej vertikále."

Nielen obilniny, aj ostatné komodity

Predpoveď počasia na toto leto vyzerá priaznivejšie pre dovolenkárov, ako pre poľnohospodárov. Zabrániť zvyšovaniu cien potravín môžu aj zásoby spracovateľov starším obilím. Problémy nemajú len obilniny, ale aj ostatné poľnohospodárske komodity. "Tá repka nás sklamala na jeseň," hovorí predseda poľnohospodárskeho družstva Vajnory Marián Brúder.

Nakoľko sa tohtoročný celosvetový výpadok úrody odrazí na cenách potravín, bude jasné až v posledných mesiacoch tohto roka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Kombajn_žatva_prach

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy