Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kríza urobila divy. Kukurica stojí viac ako zlato
Zdielať na

Kríza urobila divy. Kukurica stojí viac ako zlato

Chceme to, čo nemôžeme mať. A viac to, čoho je málo. Nelichotivých päť rokov krízy navyše spôsobilo, že to, čo bolo niekedy drahé, je cenovo nezaujímavé a naopak, čo bolo dostupné každému sedliakovi - má dnes cenu zlata.

Biznismeni si vždy dobre rozmyslia, kde sa im oplatí investovať. Obrovské horúčavy, suché obdobia bez dažďa, ktoré sa striedajú s prudkými poklesmi teplôt - to všetko prináša slabú úrodu a výrazné oslabenie poľnohospodárskeho odvetvia. Okrem zlata má teda cenu napríklad kukurica.

Potraviny na čele

Ak by sme sa pozreli spätne na obdobie rokov 2007 - 2012, videli by sme, že skoro všetky poľnohospodárske komodity si za toto obdobie pripísali na cene, ako kakao, cukor a pšenica, ale najmä kukurica a sója. Napríklad kukurica mala takmer 150-percentný cenový nárast.

Je však veľký predpoklad, že komodity, ktore sa dajú vložiť do úst, pôjdu ešte hore...

Dobré časy v nedohľadne

Podľa analytika Mareka Gábriša "výhliadky na ďalší polrok zatiaľ nie sú veľmi priaznivé - ponuka agrokomodít bude obmedzená, kdežto dopyt po nich výrazne neklesne."

Oproti potravinám, ktoré potrebujeme nevyhnutne, zlacneli počas krízy napríklad priemyselné kovy. Ťažký priemysel ich totiž potrebuje menej.

V skratke, jesť musí každý, avšak do práce stačí namiesto auta niekedy aj MHD.

Ak máte jeny, ste za vodou

Zmenou prešli aj jednotlivé meny. Ak by ste pred piatimi rokmi nakúpili japonské jeny, alebo australské doláre, dnes by ste z nich mali zisk. Analytici nám však prezradili, že vymieňat eurá za cudziu menu nemusí v týchto neistých časoch dopadnúť dobre.

Preto aj veľkí podnikatelia rozkladajú riziko na viaceré komodity, aby ich prípadné straty boli čo najmenšie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy