Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pšenica a sója sú drahšie o 20%. Potraviny pôjdu hore
Zdielať na

Pšenica a sója sú drahšie o 20%. Potraviny pôjdu hore

Budú potraviny drahšie? Tak táto otázka trápi analytikov po celom svete. Ceny pšenice a sóje na svetových trhoch prudko rastú. Podpísalo sa pod to teplé a suché počasie.

Zlý vývoj žatvy ovplyvnil svetové trhy

Sucho netrápilo len našich poľnohospodárov, ale aj najproduktívnejšie obilninárske oblasti v Spojených štátoch Amerických. Zlý vývoj žatvy ovplyvnil ceny na svetových trhoch, ktoré raketovo vzrástli o viac ako 20%. Ceny potravín by napriek tomu nemali prudko stúpať. "Na konečných cenách poľnohospodárskych produktov, ako je chleba, nie je rozhodujúca len cena pšenice, ale cena energií, mzdy. Z druhej strany to znamená, že zlacňovanie potravín  v nasledujúcich mesiacoch je nepravdepodobné, skôr by som očakával pozvoľné zdražovanie ako tomu je posledné dva roky," tvrdí Petr Sklenář, Hlavný ekonóm J&T Banka Praha.

Zvyšovanie cien ovplyvňujú palivá

Z dlhodobého hľadiska, zvyšovanie cien potravín ovplyvňujú ekologické palivá do áut. Na Slovensku a vo svete sú poľnohospodári, ktorí uprednostnili pestovanie repky olejnej, prípadne kukurice a ďalších plodín, potrebných na výrobu biopalív a tak na poliach ostáva menej miesta na obilie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy