Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Porovnanie so susedmi. Na plnú nádrž zarábame najdlhšie
Zdielať na

Porovnanie so susedmi. Na plnú nádrž zarábame najdlhšie

Ešte pred mesiacom sme vás informovali o tom, že ceny pohonných hmôt klesajú a analytici verili, že to tak vydrží aspoň do jesene. Teraz už doverili. Táto optimistická prognóza veru dlho nevydržala. Nielenže máme najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín, ale musíme sa pripraviť aj na jeho ďalšie zdražovanie.

Ide o miernu korekciu

"Cez víkend ceny benzínu a nafty narástli v priemere o 1,5 centu za liter," tvrdí palivový analytik Tomáš Novotný. "Ceny palív klesali 13 týždňov po sebe, teraz ide len o miernu korekciu smerom nahor," hovorí ďalší analytik Tomáš Plavec. 

Za tento zatiaľ len mierny nárast cien pohonných látok môže nielen geopolitická situácia. "Videli sme výrazný prepad eura za posledných 6 týždňov o 5 percent, a keďže my platíme v dolároch, toto nám predražuje palivá," vysvetľuje Plavec. "V Európskej únii v priemere zdraželi pohonné látky za posledné dva týždne o 3-4 centy za liter," hovorí Novotný.

Na benzín pracujeme najdlhšie

Pár centov takého Nemca či Francúza nezruinuje, no pre Slováka je každé euro dobré. Stále platí, že ceny pohonných látok sú u nás jedny z najvyšších v únii, čo sa však rozhodne nedá povedať o našich platoch. "Ak porovnáme mzdy Slovákov a aj ceny pohonných látok na Slovensku, tak oproti okolitým krajinám musíme na natankovanie plnej nádrže odpracovať ďaleko dlhší čas," hovorí ekonomická analytička Eva Sadovská.

Slovák s priemernou mzdou 786 eur musí na natankovanie plnej 50 litrovej nádrže pracovať takmer dva dni. Deň a pol stačí Maďarovi aj Čechovi. Rakúšan s priemernou mzdou takmer 3 400eur si na nádrž zarobí za pol dňa. A také Luxembursko je z tohto pohľadu krajinou snov. Áut však na Slovensku napriek všetkému pribúda. "9 z 10 domácností auto má," tvrdí Sadovská.

Nad 1,50 € nevystúpi

Pozitívnou správou je aspoň to, že ďaleko nad euro päťdesiat za liter by benzín stúpnuť nemal. "Máme tu krízu v eurozóne, ktorá bude tlmiť rast palív, palivá by mohli byť niekde v pásme 1,45 – 1,50, tam kde boli na konci minulého roku," dodal Plavec.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy