Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tankujeme lacnejšie. Ceny benzínu od apríla klesajú
Zdielať na

Tankujeme lacnejšie. Ceny benzínu od apríla klesajú

Patríme do elitného klubu. Ale asi málokoho poteší, že sme jeho členmi. Sme totiž v hornej časti rebríčka cien pohonných hmôt. Alebo inak - patríme medzi krajiny, v ktorých sa tankuje najdrahšie. Ešte viac síce platia v dvanástich krajinách, no sú to štáty, kde ľudia aj podstatne viac zarábajú. Drobnou útechou môže byť fakt, že toto leto by ceny už nemuseli ísť nahor.

Väčšina z nás pri pohľade na rýchlo naskakujúce cifry na stojane pri tankovaní len zatína zuby. Pravda je však taká, že u nás od apríla ceny pohonných hmôt len klesajú. "Dlho boli hore a teraz kúsok nižšie, ale stále to je podľa mňa moc," hovorí jeden z vodičov. 

Ze klesanie cien ďakujeme kríze

Lepšie malé zlacnenie, ako akékoľvek zdražovanie. Najmä pred letom je to na naše pomery pri pohľade na uplynulé desaťročie neobvyklý jav. Podobné klesanie cien pohonných hmôt sme zažili len minulý rok. Poďakovať sa môžeme kríze. "Vyvoláva u obchodníkov obavu, že ekonomika nebude dostatočne výkonná, nebude potrebovať toľko energií a pohonných látok," hovorí analytik portálu natankuj.sk Tomáš Novotný.

Amerika konkurenciou pre Európu

K nižším cenám prispievajú aj americké rafinérie, ktoré tento rok po prvýkrát dodávajú na medzinárodný trh a tak sú európskym konkurenciou. Od apríla klesla cena benzínu o takmer 10 centov za liter, nafta o 8 centov. Toto by však nemala byť konečná. "Cena ropy je na úrovni jesene minulého roka, keď palivá stáli 1,45eur za liter," uviedol analytik Tomáš Plavec.

Od týchto cien nás delí ešte zhruba 8 centov. Ak sa chystáte na dovolenku, z našich cien nejasajte a rozhodne si nerobte zbytočné zásoby. Okrem Talianska sú pohonné hmoty cestou na juh všade lacnejšie. Ceny v Rakúsku či Chorvátsku sú aj o 15 centov za liter nižšie, lepšie ceny platia aj pre naftu. Dobrá rada, ako pri ceste na dovolenku ešte o niečo viac ušetriť, je zísť tankovať mimo diaľnice – pár kilometrov navyše sa môže oplatiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy