Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Lacnejší benzín? Bojkot podľa odborníkov nepomôže
Zdielať na

Lacnejší benzín? Bojkot podľa odborníkov nepomôže

Pre vysoké ceny pohonných hmôt niektorí ľudia prerábajú autá na plyn, alebo začali jazdiť autobusom, či dokonca na bicykloch. Iní zas bojkotom čerpacích staníc chcú dodávateľov položiť na kolená a prinútiť ich znížiť ceny. Ľudí mobilizujú cez sociálne siete.

Bude benzín lacnejší?

Takto vyzerá výzva, ktorá v posledných dňoch zahlcuje poštové schránky miliónov užívateľov sociálnych sietí. Pointou je bojkot dvoch významných sietí čerpacích staníc v každej krajine Európy.

Náhly výpadok príjmov z predaja ich má donútiť ceny pohonných hmôt znížiť, na čo budú následne musieť zareagovať aj ostatné čerpacie stanice. Iniciátori "vojny" šoférov s ropnými spoločnosťami sľubujú vo finále benzín lacnejší až o 50 percent.

Ide o obyčajný spam

Pravda je však úplne inde. Aby obyčajní ľudia skutočne dokázali zatlačiť na veľké ropné spoločnosti, museli by udrieť masovo. "Takto ale o tom vie možno 10 000 ľudí a tí s tým nič neurobia," myslí si analytik Tomáš Novotný.

Navyše, je to obyčajný spam, ktorý sa začal šíriť už pred viac ako desiatimi rokmi z Francúzska. Odvtedy obletel svet niekoľkokrát v rôznych jazykových mutáciách. Menia sa len ceny benzínov a názvy čerpacích staníc. Jedna z tých, ktorá sa tu uvádza, dokonca na Slovensku nefunguje už roky.

Treba zatlačiť na vlády

Úplne vylúčiť sa ale nedá nič. Ak by sa ľudia skutočne dokázali zmobilizovať v miliónoch, možno by ropné spoločnosti pritlačili k múru. Veľkú dieru do účtov za pohonné hmoty by ale tak, či onak, neurobili. Treba totiž zatlačiť na vlády.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy