Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sviatky na lietajúcich autách. Hudba budúcnosti...
Zdielať na

Sviatky na lietajúcich autách. Hudba budúcnosti...

Liekom na večné zápchy na cestách môžu byť lietajúce vehikle. Niektoré lepšie polovičky ľudstva by mohli používať metly, my ostatní musíme čakať na lietajúce autá. Tento týždeň už predstavili hneď dva nové modely áut, ktoré jazdia po ceste i vo vzduchu. Asi sto záujemcov na ne zložilo aj zálohu!

Jazdiť či lietať vo výške už 1200 metrov

V New Yorku aj v Holandsku bolo automobilovým fajnšmekrom predstavené dva typy lietajúcich áut. V odbornej obci sú zatiaľ známe ako hybridy, teda spojenia auta s helikoptérou v jednom. "Prináša nový pocit komfortu. Za každého počasia. Pretože aj keď je to lietadlo, nepotrebuje hangár, stačí vám obyčajná garáž. Nepotrebuje ani letecké palivo, môžete doňho natankovať rovnaký benzín ako do bežného auta," pochvaľujú si spoločnosti.

Kým tento model je dvojsedadlový so štyrmi kolesami a skladacími krídlami, letí už vo výške 426 metrov od zeme. O čosi iný je holandský typ lietajúceho auta. Nemá  krídla, ale rotorové listy podobné ako vrtuľník. A  lieta vo výške 1200 metrov! Na štart a pristátie mu stačí veľmi krátky kus cesty, čo zase tomu newyorskému chýba.

Okrem vodičského treba aj pilotný preukaz

Predávať by sa oba mohli už v roku 2013. Ich cena presahuje viac ako 250 tisíc amerických dolárov. A nezabúdajte na jedno - pri šoférovaní po zemi stačí vodičský preukaz, ak však s týmto hybridom chcete do vzduchu, treba preukaz pilotný, ktorý ľahko získate po absolvovaní 30-hodinového kurzu.

"Chcel by som také..." "Na to by sa dobre balili ženy." "No neviem, už teraz máme problémy s parkovaním, a ešte keby lietame vo vzduchu, to by boli nehody," reagujú na tieto autá opýtaní. A to isté si myslí aj dopravný znalec Maroš Palesch. "Určite to svoje výhody má a našiel by uplatnenie aj u nás, ale mať krídla je nepraktické. V umývačke napríklad. A pre slovenského spotrebiteľa je to drahé, takže asi si to každý Slovák nedovolí kúpiť."

TV JOJ

Súvisiace články