Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Poľskí vodiči vymysleli legálne antiradary. Pomáha im facebook
Zdielať na

Poľskí vodiči vymysleli legálne antiradary. Pomáha im facebook

Najlepším liekom proti cestným pirátom sú policajné radary. Používanie techniky na ich odhaľovanie zákon zakazuje. Vynaliezavosť vodičov však nepozná hranice a tak tí poľskí vynašli legálny antiradar.

Rýchla jazda sa málokedy vypláca najmä, ak sa Vám do cesty postaví policajný radar. "Spomaliť sa Vám oplatí v Bratislave na Panónskej ceste," - takéto hlásenia dopravných rádioservisov pozná dôverne nejeden vodič. 

"Merajú na obidvoch stranách cesty, schovaní sú tam kukuruční partizáni za stromom," - takto si šoféri dávajú vedieť, kde presne sa nachádzajú policajné radary. "V minulosti to fungovalo tak, že keď zbadal vodič hliadku, tak tomu protiidúcemu blikol," hovorí expert na informačné technológie Ondrej Macko.

Blikať a používať antiradary je zakázané!

Nesmie sa to však, rovnako, ako používať takzvaný antiradar, ktorý vodiča varuje pred hliadkou. "Používať antiradary je zakázané," zdôrazňuje dopravný analytik Maroš Palesch. Vývoj sa ale zastaviť nedá, a tak si vodiči vymysleli systém, ktorý nápadne pripomína rozhlasový dopravný servis. "Vo svojich autách majú facebook," hovorí Ondrej Macko.

Fígeľ vymysleli Poliaci

Nápad, ako sa vyhnúť problémom s radarmi na cestách sa zrodil v Poľsku Jeho základom je systém použivaný pri navigácii vozidiel, do ktorého vodič stiskom tlačidla zaznamená prítomnosť radaru na konkrétnom mieste. "Všetkým, ktorí ho majú, príde správa, že na tomto mieste je hliadka," vysvetľuje Ondrej Macko.

"Pretekári" patria iba na okruh

Otázkou je, či takéto zariadenie zlepšuje bezpečnosť cestnej premávky, alebo napomáha cestným pirátom. Ak to porovnáme s činnostou dopravných servisov, tak vďaka nemu vodiči určite rýchlosť znížia. "Ak chce niekto pretekať,  nech ide na pretekársky okruh! Ale aj tam platia určité pravidlá," dodáva nekompromisne dopravný analytik Maroš Palesch.

Policajný radar v akcii

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy