Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ceny benzínu stále lámu rekordy, kedy sa to zastaví?
Zdielať na

Ceny benzínu stále lámu rekordy, kedy sa to zastaví?

Ceny nafty a benzínu naďalej lámu jeden rekord za druhým! Dôvodom je veľmi zlá situácia na svetových trhoch. A ani analytici zlepšenie v najbližších dňoch či týždňoch nepredpokladajú.

Každý, kto cestuje autom, určite sleduje, ako závratne cena benzínu stúpa. Experti už začínajú uvažovať nad psychologickou hranicou, kde sa ochota ľudí kupovať pohonné látky končí. Aj teraz prišiel štatistický úrad EUROSTAT s údajmi cien za uplynulý týždeň.

95-ku máme najdrahšiu

Opäť musíme skonštatovať, že benzín 95-ku máme jednoznačne z okolitých krajín najdrahší, ak samozrejme nerátame Ukrajinu. Naftu máme podľa tejto tabuľky tretiu najdrahšiu. Týždeň pred Veľkou Nocou to teda vyzeralo s cenami takto. Ale keď to porovnáme s cenami spred roka, tak týždeň pred Veľkou Nocou nebol až taký katastrofický.

Vlani sme jazdili lacnejšie

Na porovnanie, keď ste išli povedzme z Bratislavy do Košíc na Veľkú Noc pred rokom, tak pri spotrebe 6,5 litra na 100 km ste platili niečo cez 38 eur. Dnes je táto rovnaká cesta o 3 eurá drahšia.

Ohrozia výbuchy na ropovode znova ceny?

V Turecku blízko irackých hraníc vo štvrtok explodoval ropovod. Výbuchy ohrozili dodávky ropy, nevedno, na ako dlho. Viacerí analytici preto sledovali pohyb na burzách s touto komoditou, či výbuch nepoženie ceny ropy nahor. V konečnom dôsledku by to prinieslo ďalšie zvyšovanie ceny benzínu a nafty.

Podľa niektorých zdrojov došlo až trom výbuchom na troch rôznych miestach ropovodu, ktorý privádza ropu z Iraku do Turecka. Hasičom sa už údajne požiar podarilo dostať pod kontrolu. Nie je ale ešte známe, čo výbuchy spôsobilo. Mohlo ísť o technické zlyhanie, ale rovnako aj o sabotáž kurdských separatistov žijúcich v tejto oblasti.

Finančné trhy sú zatiaľ pokojné

Ropovodom denne prechádza až pol milióna barelov, čo nie je málo. Ceny benzínu a nafty by však tento požiar ovplyvniť nemal. "Finančné trhy na správu o požiari vôbec nereagovali," poukázal analytik Trim Broker Ján Beňák. Ropa sa na burzách ešte aj popoludní predávala v rovnakých až mierne nižších cenách. Či to aj takto zostane, bude závisieť od toho, kedy sa podarí dodávky obnoviť.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy