Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Drahý benzín vyhnal Slovákov za hranice
Zdielať na

Drahý benzín vyhnal Slovákov za hranice

Historicky najvyššie ceny pohonných hmôt vyhnali Slovákov opäť za hranice. Do Poľska, Maďarska a Ukrajiny už nechodia nakupovať len potraviny alebo oblečenie, ale aj lacnejší benzín či naftu. Niektorí vodiči si do svojich garáži vozia dokonca aj zásoby.

Vodiči zo slovensko-poľského pohraničia už ani nevedia, ako slovenské benzínky vyzerajú. Slováci tankujú nielen priamo do nádrže, ale domov si odvážajú desiatky litrov, napríklad aj v kanistroch.   

Benzín v Poľsku nakupujú do zásoby

"Beriem si samozrejme benzín aj do zásob, do Poľska som prišiel preto, lebo tu to vychádza lepšie ako na Slovensku," povedal slovenský vodič Daniel.  Nuž bodaj by nie, keď je benzín v Poľsku lacnejší na niektorých miestach aj o 15 centov na liter .

Majiteľ poľskej benzínky pri odpovedi na otázku, koľko Slovákov k nemu chodí tankovať, neskrýval nadšenie. "Veľmi veľa Slovákov u nás tankuje, ceny sú u nás lepšie aj vďaka dobrému kurzu. Takže chodia a tankuje sa vo veľkom," skonštatoval šéf benzíky Gregorz Tabor.

Maďari majú ceny podobné

Väčšina vodičov zo Slovenska si na maďarských čerpacích staniciach v pohraničí kupuje len diaľničné známky, po pondelku však k nim pribudne aj 98 oktánový benzín. Ale len na vybraných miestach. My sme našli stanicu, kde ho ponúkali o 13 centov lacnejší ako je jeho priemerná cena u nás. Zvyšné ceny pohonných hmôt sú porovnateľné s našimi, vzhľadom k posilneniu forintu sa tak našincovi ešte vždy viac oplatí tankovať u nás. A podobne sú na tom aj naši južní susedia.

V Maďarsku sa liter nafty pohybuje v priemere do 450 forintov, čo je 1,55 až 1,59 eura, v závislosti od toho, či platíte bankomatovou kartou alebo si peniaze zameníte v zmenárni. 

Ceny benzínu rastú aj na Ukrajine, stále je však lacnejší

Napriek tomu, že ceny pohonných látok stúpli aj na Ukrajine, Slovákov to neodradilo. Tankovať ukrajinský benzín sa im stále oplatí. "Benzín vychádza necelých 1,2 eura," priblížil jeden zo slovenských vodičov.

Na plnej nádrži Slováci ešte vždy ušetria v priemere 15 až 20 eur. Ukrajina tak zostáva naďalej zásobárňou lacného, aj keď podľa niektorých nie veľmi kvalitného benzínu.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy