Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Život bez ropy? Ten čas sa už blíži, varujú odborníci
Zdielať na

Život bez ropy? Ten čas sa už blíži, varujú odborníci

Bez ropy by sme sa zrejme vrátili do stredoveku. Tento scenár však asi nikto neberie príliš vážne. Ceny pohonných látok však prudko stúpajú a zásoby čierneho zlata sa postupne míňajú. Nemusí trvať dlho a kohútiky nadobro vyschnú. Zisťovali sme preto, ako dlho by sme bez ropy dokázali prežiť na Slovensku.

Je zle, ale bude horšie...

Nikdy nebolo tak zle, aby nemohlo byť horšie a ceny pohonných látok nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Pod jeden a pol eura si benzín už nekúpime. Čo je horšie, vyhliadky do budúcnosti nie sú ružové.

Lenže nemuselo by to tak byť. Pre vysoké dane však v porovnaní so susedmi tankujeme najdrahšie. Pomôcť si môžu aspoň obyvatelia prihraničných oblastí.

Dôvodom, prečo za palivá platíme stále viac, sú nielen špekulácie na trhoch. No zdražovať sa nebude môcť donekonečna. „Až kým to nedospeje do momentu, že ceny budú neúnosné a spotreba pôjde prudko nadol," tvrdí palivový analytik Tomáš Novotný.

Zostáva nám už len pár rokov

Odhady hovoria, že ropnej ére zostáva niekoľko rokov, prinajlepšom desaťročí života. Žiaľ, zatiaľ akosi chýba chuť a vôľa hľadať alternatívy. Zaujímalo nás teda, ako sme pripravení na možný výpadok dodávok ropy.

"Slovenská republika disponuje zásobami núdzových zásob ropy na 90 dní spotreby," píše sa v stanovisku Správy štátnych hmotných rezerv. O tom, kedy na ne môžeme siahnuť, rozhoduje vláda vyhlásením ropnej núdze. Podľa odborníkov si však ľudia život bez ropy zatiaľ nevedia predstaviť.

Isifa

Súvisiace články