Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zaútočí Izrael na Irán už toto leto?
Zdielať na

Zaútočí Izrael na Irán už toto leto?

Iránske autority popreli, že by krajina zorganizovala bombové útoky v thajskom Bangkoku. V utorok otriasli rušnou štvrťou mesta tri výbuchy, ktoré zranili štyroch civilistov. Izrael tvrdí - obeťami mali byť naši diplomati! Aj preto sa čoraz viac hovorí o vojne medzi Izraelom a Iránom!

Minimálne troch atentátnikov s iránskymi pasmi zachytili bezpečnostné kamery. Jeden z nich sa pokúšal hodiť bombu na policajtov, ale tá explodovala a odtrhla mu nohy. Ďalšia nálož vybuchla v dome, ktorý si prenajímali traja Iránci.

Útoky namierené na Izrael?

Štvrtú nevybuchnutú nálož našla thajská polícia v dome neďaleko od miesta predchádzajúcich explózií. Izraelský veľvyslanec v Bangkoku Jitzak Shoham tvrdí, že cieľom sú izraelskí diplomati, tak ako pri nedávnych atentátoch v Gruzínsku a Indii.

"K takémuto záveru nás oprávňujú naše skúsenosti. Rovnako informácie, že technické zariadenia bômb sú rovnaké ako v Gruzínsku a Indii," povedal Jitzak Shoham. Aj thajskí vyšetrovatelia potvrdili, že existuje prepojenie medzi výbuchmi v Bangkoku a New Dílí.

Útoky vraj nemajú rukopis Hizballáhu

Bomby však boli pomerne jednoducho konštruované (pripevnené magnetom k autu, alebo zabudované v stene domu), preto si vyšetrovatelia myslia, že išlo o "individuálne" a nie sofistikovane organizované útoky Hizballáhom alebo iránskou tajnou službou.

Thajská polícia zatkla dvoch mužov a jednu ženu, ale tá je zatiaľ v pozícii svedka. Podozrivým totiž prenajala dom, kde polícia našla bombu. Muži majú iránske pasy, preto si izraelskí diplomati tvrdia, že je jasné, kto stojí za útokmi. Iránske autority však účasť krajiny na atentátoch popreli.

Zaútočí Izrael na Irán už v lete?

Už dlhší čas panuje medzi Izraelom a Iránom obrovské napätie. Iránsky vodca Ahmadínedžád sa Izraelu vyhráža vymazaním zo svetovej mapy a naznačuje možnosť použitia jadrovej zbrane, keď ju Irán vyrobí. Izrael zasa zvažuje vojenskú intervenciu, aby prípadnej jadrovej katastrofe zabránil. Podľa generála Nikolaja Makarova, šéfa ruského generálneho štábu, a amerického ministra obrany Leona Panettu je veľmi pravdepodobné, že Izrael zaútočí na Irán už toto leto!

Irán zastavil dodávky ropy do EÚ

Irán dnes zastavil dodávky ropy do šiestich krajín Európskej únie - Španielska, Francúzska, Grécka, Talianska, Portugalska, Holandska. je to odveta za sankcie, ktoré prijala voči Teheránu EÚ kvôli jeho údajným aktivitám pri výrobe jadrovej bomby. Ako to môže ovplyvniť ceny benzínu v Európe aj na Slovensku? VIAC TU!

vybuchy v Thajsku

sita

Najčítanejšie správy